Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénteken közölt előzetes adatok szerint 99,1 pontra süllyedt a fogyasztói hangulatindex értéke a decemberi 99,3 pontról. Elemzők változatlan értékre számítottak - írta az MTI.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 88,9 pontról 88,3 pontra csökkent, míg a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 115,5 pontról 115,8 pontra emelkedett.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,5 százalékra nőtt az előző havi 2,3 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 2,2 százalékról ugyancsak 2,5 százalékra emelkedett.

Gyakorlatilag nem változott a fogyasztók hangulata január elején. A fogyasztók kedvezően ítélik meg jelenlegi és várható pénzügyi helyzetüket is, így kiadásaikkal tovább támogatják az amerikai gazdaság rekordhosszú expanzióját - állapította meg Richard Curtin, a felmérés vezetője.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja. Az egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.