Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 385 ezerre süllyedt a július 31-ével zárult héten. Elemzők kicsit jobb adatra, 384 ezres értékre számítottak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 250-nel, 394 ezerre mérséklődött a múlt héten - írta az MTI.

Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

A július 24-ével végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 366 ezerrel, 2 millió 930 ezerre csökkent, ami tavaly március 14. óta a legalacsonyabb érték. Elemzők gyengébb adatra, 3,26 millióra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 109 ezer 250-nel, 3 millió 188 ezer 250-re mérséklődött, ami tavaly március 21. óta a legalacsonyabb szintet jelenti. Nagyjából 12,97 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban a július 17-ével zárult héten, több mint 181 ezerrel kevesebb ember, mint egy héttel korábban.

A koronavírus-járvány visszaszorításával párhuzamosan újrainduló gazdaságban a munkaerőpiaci helyzet folyamatosan javul, de akadályozza a gyorsabb munkahelyteremtést, hogy nincs elég ember, aki hajlandó dolgozni. Közel 9,2 millió nyitott álláshely van, miközben majdnem 9,5 millió embert tartanak nyilván hivatalosan munkanélküliként. Az amerikai gazdaság a második negyedévben teljes mértékben talpra állt, sikerült ledolgoznia azt a súlyos veszteséget, amelyet a koronavírus-járvány miatti rövid recesszió alatt szenvedett el.

A Challenger, Gray & Christmas s munkaközvetítő és fejvadász cég adatai szerint az amerikai munkaadók júliusban 18 942 munkavállalót bocsátottak el, ami 2000 júniusa óta a legkisebb szám. Júliusban a vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az amerikai magánszektorban. Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet kimutatása szerint 330 ezerrel, február óta a legkisebb számban emelkedett a foglalkoztatottak száma, kevesebbel a várt 695 ezernél és az előző havi 680 ezernél.

Sok szülő, főleg nők nem tudnak visszatérni a munkába a gyermekgondozási létesítmények hiánya miatt. Egyes vélemények szerint a munkanélküliek nagyvonalú kományzati támogatása ugyancsak visszatartó erővel bír, sokan inkább otthon maradnak, nehogy megfertőződjenek a Covid-19 vírussal.