Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma egyezerrel, 268 ezerre esett a november 13-ával zárult héten, ami tavaly március 14. óta a legalacsonyabb szint.

Elemzők erősebb csökkenésre, 260 ezres értékre számítottak.

Már hetedik hete csökken és a hatodik egymást követő héten állt 300 ezer alatt az új segélykérők száma. Elemzők a 250 ezer és 300 ezer közötti értéket tekintik egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban álló mutatónak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 5750-nel, 272 ezer 750-re süllyedt, ez ugyancsak tavaly március 14. óta a legkisebb szám.

Tavaly a március 14-vel végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

A november 6-ával végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 129 ezerrel 2 millió 80 ezerre csökkent, ami tavaly március 14. óta a legkisebb érték. Elemzők gyengébb adatra, 2,12 millióra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag kereken százezerrel, 2 millió 157 ezer 250-re mérséklődött, ami tavaly március 21. óta a legalacsonyabb.

Több mint 3,18 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban az október 30-ával zárult héten, ez majdnem 619 ezerrel több az egy héttel korábbinál. Egy évvel ezelőtt több mint 20,8 millió, idén szeptember elején pedig még nagyjából 11 millió ember kapott további valamilyen támogatást.

A munkaerőpiac a járvány kirobbanása óta eltelt másfél évben fokozatosan talpra állt. A munkáltatók tavaly márciusban és áprilisban több mint 22 millió dolgozót bocsátottak el a járvány terjedését fékező zárlatok miatt. Azóta a munkáltatók több mint 18 millió új munkahelyet hoztak létre, ebből 531 ezret a múlt hónapban.

Szeptember végén 10,4 millió nyitott álláshelyet tartottak nyilván az Egyesült Államokban, míg a hivatalosan munkanélküliként bejegyzett emberek száma nagyjából 7,7 millió volt.

Sok vállalkozás, amely igyekszik lépést tartani az erős kereslettel, arra panaszkodik, hogy nem talál munkaerőt az üres álláshelyek betöltésére. A gyermekgondozási létesítmények hiánya, a koronavírus-fertőzéstől való félelmek, az előrehozott nyugdíjazások, pályamódosítások és a lakosság elöregedése ugyanis azt eredményezi, hogy egyre kevesebben akarnak visszatérni a munkaerőpiacra.