Business-like szellemben tárgyaltak egymással az Egyesült Államok és Oroszország vezető diplomatái Genfben annak az egyhetes tárgyalássorozatnak az első állomásán, amelyen próbálják mindkét félnek elfogadhatóan erősíteni Európa biztonsági rendszerét – derül ki a CBS News tudósásából. Wendy Sherman, az USA külügyminiszter-helyettese azt ajánlotta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettesnek, hogy hamarosan folytassák ott, ahol most abbahagyták.

Bizonyára nem fogják elfelejteni, hogy hol is tartottak, mert nem sokra jutottak. Az amerikai fel viszonossági alapon az európai NATO-hadgyakorlatok visszafogását és átláthatóbbá tételét ajánlotta az oroszoknak, továbbá javasolta a közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról szóló, jelenleg a klinikai halál állapotában lévő egyezmény megújítását. Utóbbihoz tartozik, hogy az USA-nak nincsenek ilyen rakétái Európában és nem is tervez ilyeneket telepíteni, ezért az orosz féltől nagyobb engedményeket igényelne az egyezség feltámasztása.

Rjabkov a találkozó után azt mondta az újságíróknak, hogy nagyon profin beszélgettek egymással. Ezután kijelentette, hogy kormányának nincs szándékában katonai támadást indítani Ukrajna ellen (annak ellenére, hogy az elmúlt két hónapban jelentős haderőt vonultattak fel körbe-körbe az ukrán-orosz határon). Szerinte nincs ok a félelemre attól, hogy a szembenállás valamiféleképpen eszkalálódik. Ugyanakkor jelezte, hogy továbbra is függőben van annak az orosz igénynek a teljesítése, hogy Ukrajna és Georgia (Grúzia) soha ne legyen a NATO tagja. Ez ügyben Moszkva atombiztos garanciákat vár az USA-tól és a katonai szervezettől.

Sherman elismételte, hogy nem szándékoznak feladni a NATO „nyitott kapuk” politikáját, amit a katonai szövetség megalakulása óta követnek. Emellett folytatni kívánják az Egyesült Államok és olyan szuverén államok együttműködését, amelyek együtt kívánnak működni az USA-val. Nem hoznak döntéseket az ukránok nélkül Ukrajnáról és az európaiak nélkül Európáról. Ennek szellemében a következő napokban a NATO és az EBESZ vezető testületeivel fog tárgyalni.