A Pentagon szerint Moszkva vadászgépeket, légvédelmi rakétákat, páncélozott harci járműveket, aknákat szállít a zsoldosokat "foglalkoztató" Wagner Csoport révén az észak-afrikai országba. A Wagner Csoportot az amerikai minisztérium Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelállónak minősítette az MTI szerint.

A tárca közzétett olyan műholdas felvételeket is, amelyek állítása szerint a Wagner Csoport által szállított orosz fegyverzetek láthatók, köztük IL-76-os teherszállító repülőgépek, vadászgépek, SA-22-es légvédelmi harci járművek és aknának ellenálló, rajtaütés ellen védő páncélozott járművek.

Közleményében Bradford Gering tábornok, az amerikai haderő afrikai hadműveletekért felelős parancsnokságának (Africom) vezetője kifejtette: mindez azt bizonyítja, hogy Moszkva tovább erősíti jelenlétét Líbiában, mégpedig Halifa Haftár tábornokot támogatva. Haftár a tobruki székhelyű, és az ország keleti vidékeit uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka, aki a nemzetközi közösség által törvényesnek elismert líbiai kormány elleni harcot irányítja.

"A hadifelszerelések típusa és mennyisége arra utal, hogy Moszkva szándéka nem a humanitárius segítségnyújtás, hanem a fegyveres harchoz szükséges tartós kapacitások biztosítása" - szögezte le a Pentagon.

A múlt héten az Africom már megvádolta az orosz zsoldosokat azzal, hogy aknákat helyeztek el Tripoliban és környékén, megsértve ezzel az ENSZ fegyverembargóját.