Ortagus leszögezte: az amerikai kormányzat aggasztónak tartja azokat az információkat, amelyek szerint Moszkva "erőfeszítéseket tett a szavazás eredményének manipulálására". Ilyen erőfeszítésekként említette a választók korlátozását vagy kényszerítését, a referendum ellenzőinek megfélemlítését és a független választási megfigyelőket érintő megszorításokat - idézi az elhangzottakat az MTI.

A szóvivő sem konkrét példát, sem az információforrásokat nem említett.

Az Egyesült Államokat "különösen nyugtalanítja" maga az alkotmánymódosítás is, amely "potenciálisan lehetővé teszi Putyin elnök számára, hogy 2036-ig hatalomban maradjon".

"Az egész világon és az Egyesült Államokban is, elvből ellenezzük azokat az alkotmánymódosításokat, amelyek elnökök hatalomban maradását, vagy mandátumuk meghosszabbítását segítik elő, különösen akkor, amikor hiányoznak a demokratikus, szabad és igazságos folyamathoz szükséges feltételek" - fogalmazott Morgan Ortagus.

Oroszországban kedden népszavazáson voksoltak az alkotmány módosításáról, és a választásra jogosultak kétharmada támogatta a Vlagyimir Putyin elnök 2036-ig történő hatalmon maradását célzó változtatást.