Donald Trump elveszítette az elnökválasztást, botrányosan kellett hátralépnie miután hívei megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét és a nagy közösségi média platformok is kitiltották. A volt elnök mindennek ellenére visszatért.

Ellentmondásos megítélése miatt a pártján belül is több tábor alakult ki. Az várható volt, hogy Trump továbbra is fajsúlyos szereplője marad az Egyesült Államok politikai jobboldalának, az talán mégis meglepő, hogy néhány hónap leforgása alatt mennyire uralma alá tudta hajtani a Republikánusokat.

Ismerve a megosztottságot, az is felmerült, hogy Trump saját pártot alakít. Azonban nem rég kijelentette, esze ágában sincs harmadik utat keresni, bőven jó lesz neki, hogy teljes egészében átveszi a hatalmat a Republikánus Párt felett, amihez minden jel szerint a tagok túlnyomó többsége is hajlandó támogatását biztosítani.

Nincs vége a választásoknak

Hiába a sokadik újraszámolás, a republikánus állami választási hatóságok által is elvetett csalási panaszok, egyes államokban ahol helyi szinten a jobboldal többségben van még most sem hajlandóak elfogadni az eredményeket.

Ilyen audit zajlik jelenleg Arizonában, Maricopa megyében. Immár harmadjára számolják újra a szavazatokat, noha semmilyen érdemi alapja nincsen semmilyen gyanúnak, hogy az államban a végkimenetelt érdemben befolyásoló csalás történt volna.

Ráadásul egészen bizarr jelenetek kísérik a számolást, ahogy  konspiráció hívők UV lámpákkal keresik az egyes szavazólapokra Donald Trump által elhelyezett vízjeleket, valamint igyekeznek a papírban a bambuszrost nyomát megtalálni, mivel elterjedt, hogy több tízezer hamis szavazólapot csempésztek az urnákba Ázsiából.

Az audit tisztasága is finoman szólva megkérdőjelezhető, lévén a vizsgálatot végző Cyber Ninjas vállalatnak semmilyen hasonló tapasztalata nincs, miközben a vállalat tulajdonosa egy elkötelezett Trump támogató.

A volt elnök közben bejelentette, hogy hasonló újraszámolást indítványoznak Pennsylvania államban, és máshol is, ahol a novemberi eredmények megfordítását remélik valamilyen okból.

Nagy leszámolás

Mi sem mutatja Trump töretlen befolyását az amerikai jobboldalon, hogy sok párttársa a támogatása nélkül elképzelhetetlennek tartja a pozícióhoz jutást. Ennek a harcnak lesz várhatóan szerdán az áldozata Liz Cheney is, aki jelenleg a párt harmadik legerősebb embere.

Cheney George Bush híres/hírhedt alelnökének, Dick Cheneynek a lánya, így talán nem lep meg senkit, hogy keményvonalas konzervatív politikus.

Mégis kivívta a republikánusok ellenszenvét, mivel nem ismerte el Trump vádjait az elcsalt választásról, ráadásul egyike volt annak a maréknyi republikánusnak, akik megszavazták a Trump eltávolítására indított impeachment eljárást is.

Jelenleg a legnagyobb figyelem Cheney-re irányul a pártban betöltött vezető pozíciója miatt, azonban Trump ismételt aktivizálódásával egyértelműnek tűnik, hogy a leváltott elnökhöz lojális többség a korábban Trump ellen forduló alsó- és felsőházi jobboldali képviselőkről sem feledkezett meg.

Jönnek az időközik

A belviszály, és Trump térnyerése a Demokraták körében egyenesen örömünnepet okozott. A Politico beszámolója szerint a 2022-es időközi választásokra most úgy készülnek a baloldalon, hogy kitűnő esélyeik vannak a törvényhozási többségüket megtartani, vagy akár megerősíteni.

Trump elkötelezett hívei megingathatatlanok, viszont a januári események, a Capitolium ostroma még élénken jelen van a szavazópolgárok emlékeiben, így a Demokraták azzal számolnak, hogy könnyebben tudják majd saját szavazóikat mobilizálni, vagy akár a mérsékeltebb konzervatívok szavazatira is számíthatnak, ha a másik oldalon a visszatérő Trump által támogatott jelöltek állnak.

Az időközin induló Republikánusok közben mindent megtesznek, hogy igyekezzenek Trump iránti lojalitásukat bizonyítani. A volt elnök népszerűsége és a párton belüli befolyása miatt csak azoknak van érdemi esélyük kellő mennyiségű kampánytámogatást összegyűjteni, akik az ő oldalán állnak. Aki kilóg a sorból, minden bizonnyal a politikai karrierjét kockáztatja.