Peking "nem fog habozni, hogy háborút indítson", ha Tajvan kikiáltja függetlenségét - figyelmeztette amerikai kollégáját pénteken Kína védelmi minisztere a páros első személyes tárgyalásán - közölték tisztviselők az Agence France-Presse beszámolója szerint illetékesek.

"Ha bárki el meri szakítani Tajvant Kínától, a kínai hadsereg biztosan nem fog habozni, hogy háborút indítson, bármi áron" - idézte Wu Qian védelmi minisztert Wei Fenghe, aki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel folytatott megbeszélést.

A kínai miniszter a kínai védelmi minisztérium szerint azt is megfogadta, hogy Peking "darabokra zúz minden "tajvani függetlenségi" összeesküvést, és határozottan fenntartja az anyaország egyesítését".

"Hangsúlyozta, hogy Tajvan Kína Tajvanja... Tajvan felhasználása Kína megfékezésére soha nem fog érvényesülni" - mondta a minisztérium.

Austin a szingapúri tárgyalások során közölte kínai kollégájával, hogy Pekingnek "tartózkodnia kell a Tajvannal szembeni további destabilizáló akcióktól" - közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Tajvan, az önigazgatású, demokratikus sziget a kínai invázió állandó fenyegetése alatt él. Peking a szigetet saját területének tekinti, és megfogadta, hogy egy napon - szükség esetén erőszakkal - elfoglalja.