Az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal emelkedtek a termelői árak májusban, ami az adatok rögzítésének kezdete, 2010 novembere óta a legnagyobb mérték. Elemzők 6,3 százalékot vártak az áprilisi 6,2 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben az áprilisi 4,6 százalék után 5,3 százalékra kúszott fel, ami az adatsor rögzítésének kezdete, 2014 augusztusa óta a legerősebb ütem.

Havi összehasonlításban 0,8 százalékkal nőttek a termelői árak májusban. Elemzők az áprilisival megegyező ütemet, 0,6 százalékos emelkedést vártak.

A termelői maginfláció havi szinten 0,7 százalékkal nőtt, csakúgy mint árilisban. Márciusban 0,6 százalékos, februárban pedig 0,2 százalékos volt a növekedés üteme.

Áprilishoz képest a javak 1,5 százalékkal drágultak, ezen belül is a legnagyobb mértékben, 2,6 százalékkal, az élelmiszerek ára nőtt. Az energiaárak 2,2 százalékkal nőttek az áprilisi 2,4 százalékos csökkenés után. A szolgáltatások árai 0,6 százalékkal emelkedtek, a legnagyobb mértékben, 1,9 százalékkal a szállítási és raktározási ágazatban.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

A piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek a fogyasztói árak is májusban az Egyesült Államokban, mivel a koronavírus-járvány után újrainduló gazdaságban a kínálat továbbra sem tud lépést tartani a kereslet fellendülésével.

Éves összevetésben 5,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami 2008 augusztusa óta a legmagasabb érték. Havi összehasonlításban szezonális kiigazítással számolva 0,6 százalékkal kúsztak feljebb a fogyasztói árak.

Az élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció tavaly májushoz képest 3,8 százalékkal, áprilishoz képest pedig 0,7 százalékkal emelkedett.

A májusi inflációs adatok a szigorítás irányába taszigálhatnák a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságát, amely kedden kezdte meg kétnapos kamatdöntő ülését. A  munkanélküliségi adatok viszont továbbra is arról tanúskodnak, hogy a munkaerőpiac nyomás alatt áll. Korábbi aggodalmaikat lerázva a befektetők arra számítanak, hogy a Fed nem változtat rendkívül laza monetáris politikáján, nehogy megtörje a gazdaság lendületét.

A monetáris politikai döntéshozók, köztük Jerome Powell Fed-elnök az tóbbi hetekben kitartóan ismételgetette, hogy az árak közelmúltban tapasztalt emelkedése a gazdaság újraindulásával összefüggő átmeneti jelenség, nem az infláció elszabadulásának jele.

A Federal Reserve az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A legutolsó, áprilisi adatok szerint éves szinten 3,1 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe, ami 1992 júniusa óta a legerősebb ütem, és messze meghaladja a 2 százalékos célszámot. Márciusban még 1,8 százalékon állt az értéke.