Az Egyesült Államok kormánya szerdán zárolta Soylu és Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszter amerikai javait, valamint megtiltotta, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatba kerüljenek a török politikusokkal.

Soylu csütörtökön azt írta: Törökországnak Amerikában csak egy tulajdona van, és az a 2016-os puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett, amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok.
"Nem hagyjuk őt ott, elvesszük!" - tette hozzá.

QP | Quality Placement

Gül szerda este szintén Twitteren tett közzé egy bejegyzést. Aláhúzta: ő Törökország földjén él és hal meg. Nyomatékosította: még egy fája, de egyetlen kurusa (török váltópénz) sincs az Egyesült Államokban vagy bárhol máshol Törökországon kívül.  Ha megadatik, talán egy nap majd szülőföldjén, a délkelet-törökországi Gaziantep tartományban vesz magának egy kis olajfaligetet - fogalmazott.

A török külügyminisztérium szerdán késlekedés nélküli válaszlépéseket helyezett kilátásba Washingtonnal szemben.

Brunsont a 2016-os puccskísérletet követően tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint a lelkész támogatta Gülen nemzetközi mozgalmát, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémkedett az Egyesült Államok javára. Brunson tagadta az ellene felhozott vádakat. A tiszteletes ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt, de a viszály csak azután robbant ki Ankara és Washington között, hogy a több mint másfél éve előzetesben ülő Brunsont múlt szerdán házi őrizetbe helyezték. Brunson perében a következő tárgyalást október 12-én tartják.

A kép forrása: Pixabay.