Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump a Twitteren közzétett üzenetében úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államokkal szembeni versenyelőny szerzése motiválja a devizaleértékelésbe bocsátkozó gazdasági riválisokat.

"Mario Draghi éppen most jelentette be, hogy további gazdaságösztönző intézkedése jöhetnek, ami azonnal gyengítette az eurót a dollárral szemben, tisztességtelen módon megkönnyítve a versenyt az Egyesült Államokkal szemben. Ezt hosszú évek óta büntetlenül csinálják, csakúgy mint Kína és mások" - háborgott az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében.

Draghi a portugáliai Sintrában tartott jegybanki konferencián kijelentette, hogy elképzelhetőnek tartja a kamatcsökkentést és az eszközvásárlások újraindítását, ezek az EKB monetáris eszköztárának részei. Hangsúlyozta, hogy a banknak ismét lazítania kell monetáris politikáját, ha az infláció nem kap lendületet. Az EKB-elnök kijelentéseire az euró negyedszázalékkal gyengült a dollárhoz képest, az irányadó tőzsdeindexek emelkedésre váltottak, a kötvényhuzamok pedig tovább csökkentek.

Az amerikai elnök többször is devizaleértékelési játszmákkal vádolt olyan országokat, amelyek jelentős többletet halmoztak fel az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben. Arra hivatkozik, hogy a gyengébb deviza tisztességtelen versenyelőnyhöz juttat kereskedelmi partnereket, és árt az amerikai munkásoknak.

Ha egy ország devizájának árfolyamát mesterségesen alacsonyan tartják, az exportelőnyt eredményez a vetélytársakkal szemben. A magasabb amerikai kamatok általában növelik a dollár értékét, ami viszont megdrágítja az amerikai vállalatok exportját.

Donald Trump nem bánik kesztyűs kézzel az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-vel sem. Többször bírálta a közelmúltbeli kamatemeléseket, és arra ösztökélte a nyíltpiaci bizottságot, hogy csökkentsen kamatot e heti ülésén. Elemzői várakozások szerint azonban a Federal Reserve nem nyúl hozzá a kamatokhoz kedden kezdődött, kétnapos tanácskozásán.