Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok kiutasította Oroszország második számú washingtoni diplomatáját miután február elején Moszkvából szintén kiutasították az amerikai nagykövet alatt dolgozó diplomatát - közölte a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője az AP News-zal.

A kiutasításnak nincs köze tehát a csütörtök reggel kirobbanó orosz-ukrán háborúhoz, ez "csupán" a Washington és Moszkva között régóta fennálló vita következménye - írja a portál.

A külügyminisztérium még szerdán tájékoztatta ugyanis az orosz nagykövetséget arról, hogy kiutasítja Szergej Trepelkov miniszteri tanácsost, aki ez idáig Anatolik Antonov nagykövet alatt dolgozott. 

Oroszország még február közepén utasította ki Moszkvából Bart Gormant, az amerikai külképviselet vezetőhelyettesét.

A csütörtökön eszkalálódott ukrajnai helyzet azonban tovább ronthat a két város közötti feszültségen, mégis az Egyesült Államok továbbra is fontosnak tartja a diplomáciai kapcsolatok fenntartását a kormányzati kommunikáció megkönnyítése érdekében - mondta a portálnak a neve elhallgatását kérő informátor. 

Az Egyesült Államok és Oroszország egyébként 2017 óta komoly vitában állnak egymással a diplomáciai kapcsolataik kapcsán: az akkori Obama-kormányzat ugyanis elrendelte több orosz diplomáciai képviselet bezárását az USA-ban és számos orosz diplomatát kiutasított.