Ahogy elindult a farkasvadász-idény Montana államban, máris kilőttek két nőstény kölyök és egy szintén nőstény egyéves szürke farkast a vadászok - írta a Twitteren a nemzeti Park.

Az AP hírügynökség szerint a turisták által ismert és kedvelt Junction falkához tartózó egyedeket nem a park területén, hanem annak északi határához közel lőtték le.

A park főfelügyelője megpróbálja meggyőzni a montanai hatóságokat, hogy a park környékén is tiltsák meg a vadászatot, illetve csapdázást. Az állatok számára az is fenyegetést jelent, hogy a parkot nyugatról határoló Idaho államban szintén feloldották a farkasvadászati korlátozásokat.

Junction falka a világ minden tájáról vonzza a turistákat, az egyik szürke farkast rendszeresen lehet látni a park főútjától nem messze. Az eddig 27 tagú falka már csak 24 tagot számlál. A montanai farkasvadászati szezon március 15-ig tart.

A vadászlobbi nagyon erős Amerikában, van olyan állam, ahol helikopterről vagy quadokról is irthatják az állatokat. Wisconsinban a helyzet nagyon eldurvult, 2021. február 22. és 24. között 218 farkast öltek meg a vadászok, amely az állam 1 034 egyedre becsült populációjának 21 százalékát jelenti. Most pedig újabb egyedek kilövésére adtak engedélyt. Hogy ez milyen ökológiai katasztrófához vezethet, arról itt írtunk bővebben.