Az új összetételű amerikai kongresszus alsóházának demokrata képviselői november végéig választják meg vezetőiket, akiknek ettől kezdve január elejéig van idejük elkészíteni munkaprogramjukat. Nem kétséges, hogy miután az ellenzéki többségű képviselőház januártól feláll, Donald Trump elnök ügyeit számos parlamenti vizsgálat fogja firtatni - vezeti fel az ügyek felsorolását a Financial Times.

Az elnök beidézésével színesített meghallgatások sorozata várható, amelyeket igyekeznek majd úgy felépíteni, hogy összeálljanak egy mozaikká, amely igen előnytelen képes mutat Trumpról a 2020-as elnökválasztás előtt. Előfordulhat, hogy alkotmányos vádemelési eljárást (impeachment) kezdeményeznek az elnök ellen. Turmp stílusához illően máris jelezte, hogy egyfajta hadüzenetnek tekinti, ha eljárásokat indítanak ellene és ennek megfelelően reagál majd.

Pénzügyek

Nancy Pelosi, a demokraták korábbi házelnöke világossá tette, hogy az első ügy, amit elővesznek, Trump adóbevallása lesz. Trump elnökjelöltként megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza adóbevallásait, amivel 1976 óta ő volt az első elnökségre pályázó politikus, aki nem számolt el a választóközönség előtt pénzügyeivel. A pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó kongresszusi bizottság várhatóan él a jogával, és kikéri az elnök adóbevallásait. Külön figyelmet fordíthatnak Trump cégei és ezek legnagyobb hitelezője, a Deutsche Bank üzleteire.

A képviselőház felülvizsgálati bizottsága az elnök üzleti ügyeit veheti górcső alá. Bizonyára érdekelni fogja a demokrata képviselőket, hogy Trump gazdagodásában vajon szerepet játszott-e, hogy külföldi tisztviselőket vendégül láttak a szállodáiban. Ha ilyesmire megválasztása után is sor került volna, az sértené az alkotmányt, amely tiltja, hogy kormánytisztviselők fizetséget fogadnak el külföldi országok képviselőitől.

Oroszország

A képviselőház hírszerzési bizottsága lezárta saját vizsgálatát az ügyben, hogy Trump elnökválasztási kampánya összekapcsolódik-e valahogyan Oroszországgal, illetve az orosz törekvésekkel a választás kimenetelének befolyásolására. A republikánus többség nem talált ilyen összefüggést, ám miután demokraták kerülnek fölénybe, újra elővehetik az ügyet.

A testületet Adam Schiff fogja vezetni, aki 21 oldalas dokumentum vázolta fel az ellenzék vizsgálati tervét. Az orosz pénzmosás lehetőségét azért fogják firtatni, mert nem biztosak benne, hogy Robert Mueller különleges ügyésznek, aki független vizsgálatot folytat ebben a kérdésben, van-e felhatalmazása ennek a részletnek a felderítésére.

Kölcsönkenyér

A demokraták minden bizonnyal gúnyos mosollyal az arcukon indítanak majd vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy Ivanka Trump, az elnök lánya és egyik legfontosabb tanácsadója több száz esetben privát e-mail fiókját használta hivatalos ügyek intézésére. A 2016-os elnökválasztás idején a republikánusok egyik aduja Hillary Clinton demokrata elnökjelölttel szemben az volt, hogy külügyminiszterként egy ideig saját e-mail-fiókját használta az állami védelem alatt álló, hivatalos fiók helyett, amivel "az egész országot veszélybe sodorta".

Kínos perceket szerezhetnek azzal is, ha kiderítik, hogy a Fehér Ház számos tisztviselője úgy jutott bizalmas információkhoz, hogy nem rendelkezett megfelelő szintű nemzetbiztonsági átvilágítással. Ez újra érinti Ivanka Trumpot, illetve férjét, az elnök sógorát, Jared Kushnert.

Nyomásgyakorlás

Végül a demokraták elő fogják venni, hogy hírek szerint Trump beavatkozott olyan sajtóorgánumok kiadóinak üzleti ügyeibe, amelyek szerinte hamis híreket (fake news) terjesztenek, ám valójában pusztán rendszeresen bírálják az elnököt. Például állítólag megpróbálta blokkolni a CNN anyavállalata, a Time Warner és az AT&T egyesülését.

Kivizsgálhatják azt a vádat is, miszerint nyomást gyakorolt az amerikai postára, hogy növelje az Amazon.comnak számlázott szállításai díjait, mert ezzel hátrányt okozhatott Jeff Bezosnak, az online áruház és egyben - az elnökkel szemben szintén kritikus - Washington Post tulajdonosának.