Változtak a transznemű sportolókra vonatkozó irányelvek: mostantól egy háromtagú orvosi testület fogja eldönteni, hogy az adott sportoló "korábbi fizikai fejlődése" tisztességtelen előnyhöz juttatja-e az úszókat. Így a versenyek előtt ezért 36 hónapig tesztoszteron teszteket végeznek majd.

A döntés azután született, hogy a Pennsylvaniai Egyetem transznemű sportolója, Lia Thomas úszórekordokat döntött meg, aki 3 szezonon keresztül versenyzett a férfi csapatban, mielőtt 2019 tavaszán hormonkezelésekbe kezdett - írja a BBC.

Thomas még decemberben egy ohiói találkozón kvalifikálta magát az amerikai egyetemi bajnokságra (NCAA), ahol 38 másodperccel megelőzte a második helyen végzett női csapattársát. A diákok és családjaik akkor név nélküli levelekben szólaltak fel annak kapcsán, hogy Thomas mellett nincs esélyük győzni és a szabályok megváltoztatását kérték az NCAA-től.

A testület közleménye szerint az új irányelvek "elismerik a férfi és a női kategóriák közötti versenykülönbséget és az ebből fakadó hátrányokat a fej-fej melletti versenyekben." Az Amerikai Úszók Szövetsége (USA Swimming) adatai szerint ugyanis 2021-ben az év legjobb női sportolója a férfi versenyeken valószínűleg az 536. helyezést érte volna el.

Az új irányelv most a tudományra és az orvosi bizonyítékokon alapuló módszerekre támaszkodik, hogy egyenlő esélyeket biztosítson a ciszgender nők számára és mérsékelje a férfi fiziológiával kapcsolatos előnyöket.