Az oroszok több mint 70 százaléka egyetlen híres lengyelt sem tud megemlíteni, 61 százalékuk szerint a lengyel és az orosz kormány rossz viszonyban van egymással és többségük, 71 százalékuk úgy véli, hogy mind a két országnak fejlesztenie kellene a kulturális és társadalmi kapcsolatokat. Ez csak egy része azoknak a következtetéseknek, amelyet az Oroszországban végzett felmérések alapján a Centrum Lewady kutatóintézet állított össze és a lengyel onet.pl hírportál ismertetett.

A kutatók a Lengyel-Orosz Dialógus és Megegyezés Központja kérésére végeztek el a vizsgálatot. A jelentés átfogó képet ad arról, milyennek látják ma Oroszországban a lengyeleket és Lengyelországot. A kutatás hiánypótló, mert általában a lengyelek körében készülnek felmérések az oroszokról, amelyek alátámasztják a két ország lakóinak hagyományosan rossz viszonyáról kialakult képet.

Politikai felhangok nélkül

A felmérés számos általános kérdést tartalmaz Lengyelországról és a lengyelekről, és arról, hogyan értékelik az oroszok a két ország és a két nép viszonyát. Emellett sok kérdést tettek fel a kutatók a napi  ügyekről is. Ez tanulságos lengyeleknek is, hiszen lehetővé teszi, hogy jobban megismerjék az orosz közvélemény Lengyelország-képét anélkül, hogy a politikusok vagy a média eltorzítaná azt.

A szerzők szerint jelentős az eltérés a fiatalabb és az idősebb korosztály hozzáállásában. A fiatalabbak messze nyitottabban és nagyobb bizalommal viszonyulnak a lengyelekhez, mint az idősebbek. Ezzel együtt dacára a földrajzi és történelmi közelségnek, az oroszoknak nagyon keveset tudnak a lengyelekről. Ugyanakkor a jelentés szerzői szerint ezek a vélemények messze kedvezőbbek, mint azt a hivatalos médiában olvasni lehet, vagy amit az orosz politikusok mondanak.

Kit szeretnek, kit utálnak?

Az oroszoknak leginkább a fehéroroszokhoz viszonyulnak pozitívan, de sokan kedvelik a franciákat (a felmérés válaszadóinak 48 százaléka) és a németeket (47 százalék). Úgy látják, hogy országuk és társadalmuk egyik legnagyobb ellensége Nagy-Britannia, ezt a megkérdezettek 45 százaléka mondta. Nagyon nagy arányban 60 százalékban elutasítóak a balti államokkal szemben, miután ezek az országok annak szimbólumává váltak, hogyan kell kitörni az orosz befolyás alól. Ezért rossz a sajtójuk Oroszországban.

Rossznak látja az orosz-lengyel viszonyt az oroszok 61 százaléka, az ukrán-orosz viszony 62 százalékuk szerint csapnivaló. A legrosszabb a véleményük ez ügyben az 55 év felettieknek van, miközben a fiatalok nem ezt gondolják, csak minden harmadik 18-24 év közöttinek hasonló a véleménye. A negatív csúcstartó az USA, a megkérdezettek korától függetlenül 72 százalékuk gondolja úgy, hogy országuk viszonya rossz az Egyesült Államokkal.

Közöny

Mint a jelentésből kiderül arra a szóra, hogy lengyel, a legtöbb orosz közömbösen reagál. A lengyelekről alkotott képükről többféle módon is kérdezték a válaszadókat. Sokan modernnek gondolják az országot a gazdaság tekintetében. Majdnem negyedük, 23 százalékuk szerint Lengyelország gazdag, 20 százalékuk szerint viszont szegény. A legtöbben semlegesek e kérdésben, és azt felelték: átlagosak.

A lengyel politikai rendszert sem ismerik az oroszok. A megkérdezettek legnagyobb része, 30 százaléka szerint Lengyelországban demokrácia van, de nem sokkal kevesebben, a válaszadók 26 százaléka azt hiszi, hogy autokratikus politikai rendszer működik az országban. Az oroszok 31 százaléka szerint ez egy baráti ország, 35 százalékuk viszont ennek éppen ellenkezőjét gondolja.

A leginkább ismert lengyelek között énekesek, színészek és politikusok vannak, például Wojciecj Jaruzelski tábornok volt kommunista vezető, Lech Walesa a Szolidaritás szakszervezet volt vezetője, volt államfő és Lech Kaczynski volt államfő, az ország mai tényleges vezetője Jaroslaw Kaczynski ikertestvére.