A tervezett szigorítás mellett azt is fontolgatja a városvezetés, hogy a turisták marihuána vásárlásait is betiltja a coffee shopokban - derül ki a portál cikkéből. A Washington Post úgy tudja, a korlátozás áprilisban lép érvénybe.

Az AP hírügynökség 115 napi turnusról tud, a kihasznált szexmunkásokat pedig a turisták rendszeresen zaklatják és beleegyezésük nélkül fotózzák. A főpolgármester-helyettes abban reménykedik, az intézkedés nyomán enyhül a zsúfoltság a város történelmi utcácskáiban.

A helyieket a prostitutáltakat fotózókon kívül a belőtt turisták és a hatalmas tömeg is nagyon idegesítik. Az egymilliós városba évente közel 20 millió turista érkezik, így az itt élők gyakorlatilag többet találkoznak az ide utazókkal, mint egymással.

Egy felmérés során minden harmadik külföldi turista  - a britek közül minden második - azt mondta, hogy kevésbé valószínű, hogy Amszterdamba látogatna, ha ki lennének tiltva a coffee shopokból.  Az összes látogató 10 százaléka pedig soha többé nem tenné be a lábát az országba a korlátozások bevezetése után.