A hét elején adták át az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely közeli szakaszát. A 4,5 kilométeres sztrádacsíkot és az ugyanilyen hosszú négysávos marosvásárhelyi bekötőutat négy hónappal a hivatalos határidő előtt építette meg – 15 milliárd forintnak megfelelő összegből – a kivitelező - írja a Világgazdaság.

Sorin Grindeanu, a bukaresti közlekedési minisztérium új vezetője bejelentette, a jövő évtől drónokat fognak bevetni, hogy élőben kövessék a munkamenetet a jelentős infrastrukturális beruházásoknál. Reményei szerint így elkerülhetők lesznek a kelet-romániai Tecuci városának terelőútjához hasonló esetek, ahol 13 éve tart az elkerülőút megépítése. 

Románia egyébként a napokban megkapta az Európai Bizottságtól az országos helyreállítási és ellenállóképességi terv első előlegét, a kézhez kapott 1,8 milliárd euró az országnak vissza nem térítendő támogatásként járó összeg 13 százalékának felel meg. 

Az összesen 29,2 milliárd eurós rezilienciaépítési alapból a román hatóságok több mint 430 kilométer új autópálya-szakaszt építenének 2026-ig, 3,9 milliárd eurót pedig a vasúti infrastruktúra fejlesztésére irányoztak elő.