Csak néhány hete tette le az asztalra a lengyel kormány a "Lengyelország energetikai politikája 2040-ig" című programot, ám máris ki kell egészítenie egy úgynevezett társadalmi szerződéssel, amely a bányák megszüntetésére vonatkozik - írja az onet.pl. A kiegészítést a sziléziai szakszervezetek követelik, azzal, hogy a módosított stratégiát március végéig el kellene fogadni.

Egy valamit sem az érdekvédők, sem a kormány nem akar megváltoztatni, nevezetesen a szénbányák bezárásának 2049-es végső határidejét. A szakszervezetek ugyanakkor azt akarják, hogy a következő évtizedekben a lengyel "fekete arany" felhasználásának visszaszorulása idején, folyamatosan legyen kereslet a hazai bányákból kikerülő szénre.

Emellett azt várják a kormánytól, hogy kötelezze el magát bizonyos szociális intézkedések mellett. Az egyik a bányászoknak járó plusz szabadságok adása, a másik egy egyszeri nettó 120 ezer zlotys (9,6 millió forint) végkielégítés, amit a mélyben dolgozók megkapnának a legendás lengyel szénbányák megszüntetése miatt.