Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amíg Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök autókonvoja nem indult el a brüsszeli repülőtér felé, van remény. Ezzel jellemezte a görög válságban csütörtök délelőttre kialakult helyzetet egy szakértő a Bloomberg TV-ben. Ez megelőzően a Financial Times (FT) tudósított arról, hogy a Görögország hitelezői, az eurótagállamok és az IMF délelőtt 11 óráig adtak határidőt az athéni kormánynak, hogy elővezesse új intézkedéscsomagját.

Ezért cserébe kaphatnák meg az EU-IMF hitelprogramból maradt 7,2 milliárd eurót vagy ennek egy részét. Enélkül már a kedden esedékes 1,6 milliárdos IMF-törlesztést sem tudják átutalni. A hitelezők ultimátumának része, hogy ha a görögök nem állnak elő saját javaslatukkal, az az EU és az IMF ajánlatát terjesztik az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport délután egykor kezdődő ülése elé. Ezt vagy elfogadja a görög kormány vagy viszont látásra.

Ultimátum 1.0

Az FT, amely az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva hozta nyilvánosságra értesülését, idézte is egyik informátorát. Az illető szerint a görögök megmakacsolták magukat. A frusztráció olyan erős, hogy egyáltalán nem látszik a megállapodás lehetősége. Pillanatnyilag teljes a kilátástalanság. Eközben az Európai Központi Bank (ECB) még nem húzta ki a dugót Görögországból: fenntartja az úgynevezett ELA forrást, amelyből az athéni központi bank ellátja euróval a kereskedelmi bankokat. Ez arra utal, hogy szerdán nem folytatódott a betétek kimentése a bankokból.

Ultimátum 2.0

Máris megszületett az újabb végső határidő: vasárnapig kell tető alá hozni a megállapodást - derült ki Hans Jörg Chelling osztrák pénzügyminiszter nyilatkozatából. Így lenne elég idő arra, hogy az eurótagországok parlamentjei szavazzanak róla keddig. Az eurócsoport délután négy óráig tárgyal, akár lesz addig egyezség, akár nem. Ezt követően kezdődik az EU vezetőinek csúcsértekezlete.

David Mackie, a JP Morgan elemzője szintén úgy tudja, hogy a görögök legkésőbb vasárnapig gondolkodhatnak a hogyan továbbról. Ha akkor sincs megállapodás, akkor hétfőtől várhatóan korlátozzák a tőkemozgásokat (a készpénzfelvételt és az utalásokat) Görögországban. Így új szakasz kezdődik a hitelezők és az adós viszonyában, ami újabb nyomást gyakorol rájuk, hogy oldják meg vitájukat.

Megijedhet a kormányfő

Mackie szerint Ciprasz vasárnap este beadja a derekát, mert visszaretten a tőkekorlátozások okozta felfordulástól. Ha így is lesz, azaz elfogadja a hitelezők követeléseit, súlyos gondjai támadnak a kormánykoalíció összetartásával, illetve saját pártja keményvonalas szárnyával. Ezek politikusainak egy része inkább a drachma visszahozatalával járó szenvedést választaná, mint hogy engedjenek az EU-nak és az IMF-nek.

A 11 órás határidő végül ugrott, így életbe lépett a második fázis. Eszerint az eurócsoport tagjai az úgynevezett megvalósítható javaslatról, azaz a hitelezők elképzeléséről tárgyalnának. A görögök állítólag be akarják terjeszteni a testület elé utolsó után javaslatukat, így két dokumentum kerülhet a résztvevők elé.

Egy lépés előre, egy lépés hátra

A Financial Times megszerezte a hitelezők papírját. A legfontosabb pontok egyike, hogy a nyugdíjkorhatárt már 2022-ig fel kellene emelni 67 évre. Athén először 2036-ra majd 2025-re vállalta volna ezt. Kompromisszumként a legszegényebb nyugdíjasok kiegészítő jövedelmét (EKAS) 2017 helyett 2019-ig kellene kivezetni a nyugdíjrendszerből. A görög kormány 2020-at javasolt.

A nyugdíjasok egészségügyi hozzájárulását viszont továbbra is hat százalékra emelnék a görögök ötszázalékos javaslata helyett. E díj kulcsa jelenleg négy százalék. A könyvek, a gyógyszerek és a színházjegyek a hatszázalékos áfasávban maradhatnak, ugyanakkor a hitelezők ragaszkodnak a görög szigetek áfakedvezményének eltörléséhez. Ez az intézkedés a kisebb koalíciós partner, a nacionalista Független Görögök számára elfogadhatatlan. Az éttermek és kávézók szolgáltatásait eredeti elképzelésnek megfelelően a 23 százalékos áfakulcs alá tolnák.