Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2021 negyedik negyedévében 8 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest, melynek a termelés helyreállása volt az oka a járvány miatti 2020-as leállás után.

A legnagyobb szén-dioxid-kibocsátást a feldolgozóipar mellett a villamosenergia, gáz,- gőzellátás és légkondicionálás okozta, azonban a mezőgazdaságban is jelentős mennyiségű szén-dioxid termelődött. 

A legkisebb kibocsátást a bányászatban és kőfejtésben, valamint az építőiparban mérték tavaly. A szén-dioxid-kibocsátás pandémia előtti szintre történő emelkedése ellenére továbbra is csökken az unióban a károsanyag-kibocsátás. 

Az uniós tagállamok közül Cipruson (0,3 százalék), Hollandiában (2 százalék), Szlovéniában (2 százalék) és Luxemburgban (3 százalék) volt a legkisebb arányú kibocsátás-növekedés 2021 negyedik negyedévében 2020 azonos időszakához képest. 

A legnagyobb mértékben Észtországban (28 százalék), Bulgáriában (27 százalék) és Máltán (23 százalék) nőtt a szén-dioxid-kibocsátás. Magyarországon kevesebb, mint 15 százalékkal emelkedett a kibocsátás 2021 negyedik negyedévében.