Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hónap elején a magyarországi gázolajtarifa tartósan átvette az elsőséget hazánk és a környező államok ársorrendjében az elmúlt évtizedek során verhetetlennek számító Ukrajnától – írja a Népszava a Cargopedia adatbázisa alapján.

A legutóbbi, május 8-i felmérés szerint amíg Magyarországon a dízel átlagosan 480 forintba kerül az árstop miatt, addig az ukránoknál literenként 516 forintot kértek az üzemanyagért. Ezért a trónfosztáshoz az ukrán átlagár erőteljes emelkedése vezetett.

Északkeleti szomszédunkban január elején 340, március közepén 400, április végén pedig még 461 forintot kértek átlagosan a dízel literjéért. Ukrajna elsőségét korábban nem fenyegette más térségbeli állam, bár ott azt nem hívták „árstopnak”.

A magyarázat az, hogy a háború miatt a kijevi vezetés már nem képes tartani eddig Európa-szerte közmondásosan alacsony üzemanyag-tarifáikat. A magyarországi tarifa elsősége már csak azért is figyelemre méltó, mert térségbeli gázolajár-helyezésünk hagyományosan rosszabb a benzinénél. A térség további hat államának dízelárai a szerb 667 forinttól az osztrák 713 forintig terjednek.