Csütörtök délután fél kettő körül a januári határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 36 centes, 0,45 százalékos mínuszban, 79,92 dolláron állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében - írja az MTI.

A New York-i árupiacon a WTI amerikai könnyűolajfajta decemberi szállításra hordónként 77,60 dollárba került, 76 centtel, 0,97 százalékkal csökkent az ára.

Az eddigi csütörtöki kerekedésben a Brent ára a 79,28 és a 80,35 dollár közötti, míg a WTI-é a 77,08 és a 78,44 dollár közötti sávban mozgott.

Három héttel ezelőtt a Brent 86,70 dolláron hároméves, a WTI pedig 85,41 dolláron hétéves csúcson is járt.

A Biden-kormányzat Kínától, Indiától és Japántól is kérte, hogy fontolja meg nyersolaj-készletei felszabadítását, amely segíthetne az árak csökkentésében.

Dél-Korea közölte, hogy vizsgálja a stratégiai olajtartalékok felszabadításának lehetőségét. Kína ugyancsak jelezte, hogy az állami nyersolajkészletek felszabadításán dolgozik.

Az Egyesült Államok és szövetségesei már korábban is összehangolták lépéseiket a stratégiai készletek felszabadítását illetően, például 2011-ben az OPEC-tagállam Líbiában kitört háború idején. Az amerikai kormány most először kérte Kínát, hogy csatlakozzon egy összehangolt akcióhoz

A Nemzetközi Energiaügynökség és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az utóbbi hetekben azt mondta, hogy a következő hónapokban bővülni fog a kínálat, több készlet áll majd rendelkezésre.