Szlovéniában június 21-től megszűnik az üzemanyagár-stop – idézi Robert Golob szlovén kormányfőt a hvg.hu.

A miniszterelnök elmondta, az autópályákon kívüli töltőállomásokon rögzítik a kiskereskedői árrést, míg az autópályákon teljesen liberalizálják a díjszabást.

Elszálltak az olajárak

Az olaj ára másfél évvel ezelőtt 70 euróba került tonnánként, most 120 euró fölé emelkedett – magyarázta, de ez nem tükröződött a kiskereskedelmi árakban, mert Szlovéniában ez idő alatt eltérő árszabályozások voltak.

"Volt egy rendszerünk, amely erőszakkal bevezette a kiskereskedelmi árak szabályozását, ami miatt több millió euró értékű kártérítési követeléseink vannak most az üzemanyag-kiskereskedők részéről. Ez a rendszer így teljességgel fenntarthatatlan. A kormány egyensúlyt akar teremteni a piacon, ahol mindenki, az állam, a kiskereskedők és a fogyasztók is viselik a terhek egy részét" – idézi a portál Golobot.

Nehéz ügy az árstop

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, hazánkban július elsején lejár az árstop. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor az állami rádióban azt mondta: körültekintően kell eljárni, a következményeket alaposan fel kell mérni, ebben lesz szerepük a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztereknek is.