A benzin és a gázolaj árának maximálását kéri a román kormánytól a Romániai Fuvarozók Szövetsége (FORT) - adta hírül a Maszol. A fuvarozók szerint leállhat a gazdaság, ha tovább emelik az árakat.A szakmai szervezet úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben rövid távon az árstop jelenti az egyetlen megoldást a fogyasztóknak.

Ugyanakkor arra buzdítanak mindenkit, hogy támogassák a magas üzemanyagárak elleni tiltakozó megmozdulásokat. A FORT üdvözli a személyszállítási szolgáltatások áfájának öt százalékra csökkentésére irányuló kezdeményezést, de kéri a kormánytól, hogy ezt ne törvénnyel, hanem sürgősségi rendelettel vezessék be.

Ebben a formában ugyanis azonnal hatályba léphet, a parlament pedig utólag elfogadhatja az erről szóló törvényt.  Ezen intézkedések nélkül mind a szállítási ágazat, mind más gazdasági szektorok tevékenysége le fog állni, tekintve, hogy bizonyos értesülések szerint júliustól átlagosan további 3 lejjel (240 forint) tervezik emelni az üzemanyagárakat – áll még a közleményben.