A kínai külügyminisztérium "megelőző csapásként", a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 vezetőinek csúcstalálkozója előtt figyelmeztette az csoport tagállamait, hogy tartózkodjanak a dél- és a kelet-kínai tenger szigetvilágában kialakult területi viták élezésétől - jelentette a Financial Times. A találkozót Japánban tartják, Kína első emberét nem hívták meg.

Peking a szívére vette, hogy a G7-országok külügyminiszterei múlt havi tanácskozásuk után olyan nyilatkozatot fogadtak el, amely bírálja a dél-kínai tengert övező országok "szigetépítési" törekvéseit. A kínai vezetés ezért jegyezte meg, hogy a csúcsszervezet csúcsvezetői reményei szerint gazdasági és pénzügyi kérdésekkel foglalkoznak majd az említett régió ügyei helyett.

Kiszorítósdi

A pekingi kormány attól tart, hogy Japán és az USA Kína további elszigetelésére használja fel a G7-csúcsot. Ez a két ország tagja a Trans-Pacific Partnership szabadkereskedelmi rendszernek, amely látványosan kihagyta tagjai közül a világ második legnagyobb gazdaságát.

Kínában tartják szeptemberben a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 csúcstalálkozóját, amelyen részt vesz az USA és Japán vezetője is. Peking azonban már most világossá tette, hogy a G20 feladatát a világgazdasági növekedés segítésében látja. Ha egyes tagállamok más kérdéseket is be akarnának vonni a tanácskozásba, akkor Peking meg fogja akadályozni.

Nem minden áron

Abe Shinzo japán miniszterelnök a csúcstalálkozó kezdetén fogalmazta meg a maga figyelmeztetését. Eszerint nem zárja ki, hogy egy éven belül az amerikai Lehman Brothers 2008. szeptemberi összeomlásához hasonló sokk rázza meg a világ pénzügyi rendszerét. Ezt adatokkal is megpróbálta alátámasztani - idézte a Nikkei hírügynökség értesülését a Reuters

A nyersanyagok és az energiahordozók ára 55 százalékkal zuhant 2014 óta, ami éppen annyi, amennyivel a pénzügyi világválság előtt összeomlott az áruk. Ez a szigetország első embere szerint arra figyelmeztet, hogy megismétlődhet az akkori pénzügyi-gazdasági katasztrófa.

Abe jelezte, hogy az évekkel ezelőtt elhatározott tervnek megfelelően 2017 áprilisában 8 százalékról 10 százalékra emelik a forgalmi adót - feltéve, hogy nem üt be egy pénzügyi válság vagy egy természeti katasztrófa. Szakértők szerint a japán államadósság mérsékléséhez mindenképpen szükség lenne az adóemelésre.

Zavarba ejtő

Barack Obama amerikai elnök inkább üzent, mint figyelmeztetett az elsősorban az USA választópolgárainak szóló megjegyzésével. A CNBC tudósítása szerint újságírók előtt Donald Trum ingatlanmágnásról, a Republikánus Párt várható elnökjelöltjéről beszélt.

Mint mondta G7-es vezető kollégáit meglepte, hogy Trump a republikánusok elnökjelöltjévé válhat. Nem tudják mennyire kellene komolyan venniük az üzletember egyes megjegyzéseit, de ezek egy részét zavarba ejtőnek találják.

Részben azért, mert Trump egyes javaslatai arra vallanak, hogy az ingatlanbefektető figyelmen kívül hagyja a világ ügyeit, részben azért, mert úgy tűnik, hogy nem törődőm módon viszonyul azokhoz, részben azért, mert időnként mintha csak arra figyelne, hogy twitterbejegyzései vagy sajtónyilatkozatai a vezető hírek közé kerüljenek a médiában.