Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Közép-európai Egyetemen (CEU) szerdán zajló eseményen Michael Ignatieff rektor, bevezető beszédében elmondta, hogy Cornstein előzőleg kiemelte: milyen fontos lenne, ha a CEU Budapesten maradhatna, mivel "kisebb helyi problémáink akadtak" - tudósított a portál.

Ezután David Cornstein nagykövet is megemlékezett, milyen fontos volt, hogy a CEU-ra vezetett az első útja a beiktatása után. Mert szerinte a CEU Amerikában is ügy, mindenki erről kérdezte, amikor legutoljára az USA-ban járt. De bízik a megegyezésben, nemsokára lesz ugyanis egy találkozó a kormány és a CEU képviselői között a legfelsőbb szinteken.

Eddig 10 éven át az volt az amerikai hozzáállás, hogy Magyarországgal nem beszélünk - de egy szövetségessel nem lehet így bánni - mondta. Az új adminisztráció gesztusokat tett, létrejött a Trump-Orbán telefonbeszélgetés, és a két külügyminiszter is találkozott egymással. De most ezeket a magyar félnek kell viszonozni.

Ennek vagy a CEU-megegyezés, vagy egy amerikai-magyar hadiipari megállapodás által kell létrejönnie. Ha a magyar fél ezt nem lépi meg, vagy olyat észlelnek, ami szembemegy az amerikai értékekkel, akkor megváltozik a barátságos viszony - figyelmeztetett.

Amerika mostanában többször is állást foglalt Magyarországot érintő kérdésekben: az USA rosszallja, például hogy a kormány blokkolja a NATO-ukrán kommunikációt, miközben Ukrajna gyakorlatilag Oroszországgal áll harcban. Eközben a helyzet csak egyre rosszabbá válik ukrán-magyar fronton.