A CDU/CSU pártszövetség a jövőbe vetett hit és a stabilitás záloga a nagy bizonytalanság korában, és a választási kampányban azt üzeni majd a szavazóknak, hogy a megbízhatóság képviselője és az egyetlen politikai erő, amelynek van válasza a kor kihívásaira - mondta Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban.

A CDU kedden kezdődő tisztújító kongresszusáról azt mondta, hogy a küldöttek nagyon kevés kivételtől eltekintve egységesen állnak majd ki a pártot 2000 óta vezető Angela Merkel mellett, akit így kilencedik alkalommal is megválasztanak elnöknek.A pártszövetségnek a 40 százalék plusz X célt kell kitűznie a Bundestag-választásra, és Angela Merkel vezetésével ismét a 2013-ban szerzett 41,5 százalék körül végezhet, ha az erősségeire összepontosít - mondta Wolfgang Schäuble. Szerinte akárkit is indít az SPD kancellárjelöltként, nem lesz esélye Merkellel szemben.

Arra a felvetésre, hogy a pártszerkezet új szereplője, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) keresztülhúzhatja a számításaikat, azt mondta: ki tudja, hogy az AfD egyáltalán ott lesz-e a következő Bundestagban. A választás tíz hónap múlva, 2017 szeptemberében lesz, addig még sok minden történhet, és meg lehet győzni azokat a választókat, akik egy rövid ideig talán kételkedtek a CDU/CSU-ban - utalt a politikus arra, hogy a menekültválság visszavetette a pártszövetség támogatottságát.

Belvita a menekültügy miatt

Az utóbbi hetekben az uniópártok népszerűsége emelkedett, egyre több felmérés mutatja, hogy kezdi maga mögött hagyni a 30-35 százalékos sávot. A legutóbbi - a Bild am Sonntagban ismertetett - mérés szerint már 37 százalékon áll. Azonban a két párt viszonyát nem sikerült rendezni, a CSU továbbra is követeli a befogadható menekültek létszámának korlátozását évi 200 ezer főben, amit Angela Merkel elvet.

Wolfgang Schäuble erről azt mondta, hogy a felső határról folytatott jelképes vitákra senkinek sincs szüksége. A felső határ kérdése az országba érkező menedékkérők számának visszaesése révén már nincs napirenden, és bevezetését feleslegessé teszik az uniós külső határnál felállítandó befogadóközpontok és a menedékkérők visszafogadását szabályozó megállapodások.

Elmondta, hogy támogatja Thomas Strobl baden-württembergi belügyminiszter tervét a kitoloncolási szabályok szigorításáról. A menekültek iránti segítőkészség megőrzéséhez az kell, hogy elmenjenek, akiknek nincs joguk a maradásra - mondta Wolfgang Schäuble a tartományi belügyminiszter javaslataival kapcsolatban, amelyek között szerepel az elutasított menedékkérők szociális juttatásainak csökkentése és a kitoloncolási őrizet intézményének kiterjesztése, és az is, hogy az EU-n kívül kell összegyűjteni a menedékkérőket, és dönteni ügyükben.

QP | Quality Placement