Több mint négyszáz lengyel vállalat jelentkezett a Lengyel Befektetési és Kereskedelmi Hivatalnál (PAIH) arra, hogy részt venne Ukrajna háború utáni újjáépítésében - adta hírül a Notes from Poland hírportál. A kijevi kormány azok között az országok között tartja számon Lengyelországot, amelyekre nagy szerep hárulhat a padlóra küldött ukrán gazdaság feltámasztásában.

A lengyel cégek a legsúlyosabban pusztuló donyecki régióban is tevékenykednének. Mind a varsói, mind a kijevi vezetés úgy véli, hogy az újjáépítést az agresszió miatt elkonfiskált orosz állami és magánvagyonból kellene finanszírozni.

Egy hónapja zajlik a regisztráció

A vállalatok június eleje óta jelentkezhetnek a PAIH-nál, amely főként az építőipari, az egészségipari, a közlekedési, a logisztikai, az informatikai és az agrárgazdasági ágazatból vár vállalatokat. Ennek megfelelőként a legtöbb  jelentkező lengyel vállalat az építőiparhoz és a technológiai szektorhoz tartozik. Ezen belül főként kis- és középvállalatokról, 50-25  főt foglalkoztató cégről van szó. A projektekről augusztusban kezdődnek konzultációk.

Lengyelország és Ukrajna gazdasági kapcsolatai korábban is erősek voltak. Például 2021-ben az ukrajnai lengyel kivitel értéke elérte a 6,3 milliárd eurót, miközben az import értéke 4,3 millió euró volt. A PAIH becslése szerint az újjáépítés költsége 500-600 milliárd dollár lesz, bár van 750 milliárdos becslés is.