Teljesen elmaradhat a visegrádi négyek védelmi minisztériumainak budapesti találkozója, miután a lengyel és a szlovák miniszter visszamondta részvételét, kifogásolva, hogy a magyar kormány félszívvel támogatja a Moszkva elleni szankciókat - írta az Euractiv a pozsonyi védelmi minisztériumra hivatkozva. Az egyeztetés március 30-31-én lett volna.

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter arra hivatkozva lépett vissza, hogy nem tartja elfogadhatónak, ahogy a magyar vezetés kommunikál az Ukrajna elleni orosz invázióról - derült ki a Gazeta Wyborcza napilap értesüléséből.

Jana Černochová, a cseh védelmi tárca vezetője már március 25-én lemondta a részvételt. "Mindig támogattam a v4-es együttműködést, nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukránok véráldozata" - indokolta döntését a Twitteren. Emellett jelezte, hogy nem kíván egy kampányesemény résztvevője lenni az április 3-ai magyarországi parlamenti választások előtt.

Az egység hiányában és a két résztvevő távolléte mellett nem tartják meg a találkozót - tudatta az Euractiv.sk hírportállal a szlovák védelmi minisztérium. A magyar kormány oldaláról nem erősítették meg a sajtóinformációt.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreinket ezen a linken olvashatják.