Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Oroszországgal szembeni szankciók fokozását sürgette az ukrajnai invázió miatt Eduard Heger szlovák miniszterelnök, amikor lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt az északkelet-szlovákiai Stara Lubovna várában.

„Intenzív, közös segítségnyújtás. Továbbra is kitartunk a segítségnyújtás mellett. Nagyon is a tudatában vagyunk annak, milyen fontos, hogy Ukrajna szabad, demokratikus ország maradjon, és hogy a területi egységét tiszteletben tartsák” – jelentette ki a szlovákiai Új Szó portál szerint Heger. Szerinte tovább kell szigorítani az Oroszország elleni szankciókat. „Ebben egységesek vagyunk Lengyelországgal. Ami Ukrajna európai szempontú jövőjét illeti, szintén egyetértünk” – tette hozzá a szlovák kormányfő.

Ugyanakkor csalódottságának adott hangot Magyarország hozzáállása miatt, amely nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, illetve nem engedi, hogy a fegyvereket szállító katonai szállítmányok áthaladjanak a területén - írja a BBC.

Morawiecki elmondta: szlovák kollégájával együtt felháborítónak tartja, hogy olyan országok, mint Magyarország és Németország tiltakoztak az Oroszországot célzó szankciók ellen. Ebben a kérdésben szerinte nincs egyezség a V4-en belül. Morawiecki hangsúlyozta: egyértelműen meg kell nevezni azt, ami Ukrajnában történik - írja az Euronews.

A megjegyzések arra utalnak a BBC szerint, hogy a visegrádi négyek (V4) csoportjában egyre szélesedik a szakadék Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt, mivel a Csehország, Szlovákia és Lengyelország is nehézfegyvereket, például harckocsikat szállít az ukránoknak, Magyarország viszont "semleges" maradt.

Morawiecki emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök szándéka az Ukrajnai háború kirobbantásával a nagy birodalom megújítása volt. „Ez az a cél, amelyet Ukrajna legyőzése után meg akarna valósítani” – mondta a lengyel miniszterelnök a pozsonyi Új Szó cikke szerint.