Erősödik a hajlandóság a közép-európai térségben a menekültkérdés közös megoldására az Európai Szocialisták Pártja EP-választási csúcsjelöltje, Frans Timmermans szerint. A holland politikus két hétfői német interjúban is arról beszélt, hogy változást tapasztal a migráció kérdéseinek megítélésében a visegrádi négyek térségében - írta az MTI.

A menekültkérdést csak akkor lehet megoldani, ha valamennyi ország elkötelezi magát a szolidaritás mellett. Nem lehet magukra hagyni azokat az országokat, amelyekben a menekültek megérkeznek az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet területére, a feladatot közösen kell megoldani, különben ismét határok választják el egymástól az országokat, és akkor Schengennek vége -  nyilatkozta a politikus a Rheinische Post című lapnak.

QP | Quality Placement

Magyarországnak és Lengyelországnak el kell magyarázni, hogy nem lesz többé nyitott határ Ausztria vagy Németország felé, ha csökönyös magatartásuk kárt okoz az egész schengeni övezetnek. Nem büntetni kell a szolidaritástól tartózkodó országokat, de tudomásul kell venni azt a politikai tényt, hogy az EU-t a kölcsönös szolidaritás élteti, és ha ez a szolidaritás csak egy irányban mutatkozik meg, akkor rögtön meg is szűnik. Azonban növekvő hajlandóságot látok a közös fellépésre a menekültkérdésben, bár nem Magyarországon, hanem Lengyelországban, Szlovákiában vagy Csehországban, így például leveleket kapunk lengyelországi polgármesterektől, akik azt mondják, hogy küldjetek menekülteket, megoldjuk - mondta Frans Timmermans. A jelenlegi, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban az első alelnöki tisztséget betöltő politikus hozzátette, hogy ezek a települések támogatást kapnak EU-s forrásokból.

Közép-Európában enyhén a pozitív irányba fejlődik a gondolkodás a migrációról és a szolidaritásról, Magyarországon nem, de Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is látok némi javulást, így most ők is megértették, hogy nekik is szolidárisan együtt kell működniük - nyilatkozta Timmermans a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak az MTI szerint.

A PES legnagyobb vetélytársával, az Európai Néppárttal (EPP) kapcsolatban a többi között elmondta, hogy Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje hivatalosan mindig azt állítja, hogy nem működik majd együtt szélsőjobboldaliakkal. Viszont Orbán Viktor magyar kormányfő még mindig Manfred Webert támogatja - tette hozzá Frans Timmermans, felvetve: vajon hová lesznek Orbán úr keresztény értékei, amikor megtagadja az élelmet a menedékkérőktől, mi a keresztényi abban, amikor így bánnak emberekkel?