Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy lengyel vadász elismerte, hogy lelőtt egy bölényt, figyelmen kívül hagyva, hogy ezek az állatok védettek Lengyelországban, ám ha lehet még ennél is felháborítóbb dolgot tenni, akkor a magyarázata ebbe a kategóriába tartozik - derül ki a Notes from Poland cikkéből. Azt mondta a jóember, hogy vaddisznónak nézte a bölényt.

A bölényt, aki a lengyel erdők ikonikus állata, Északnyugat-Lengyelországban, a Drawsko katonai gyakorlótér környezetében,  Pomierzyn város közelében pusztította el az elszabadult vadász, aki később jelentette a rendőrségnek, hogy mit tett.

A közelben egy másik lelőtt bölényt is találtak, mindkét állat nőstény volt, ráadásul a második áldozat nemrégiben szült, és a természetvédők kétségbe vannak esve, mert nem tudják mi lehet a néhány hónapos kis bölénnyel. Miután megtalálták a második áldozatot, megállapították, hogy egy tárnyi lőszert lőttek el rá. Jelenleg vizsgálják, hogy a ugyanaz a vadász volt-e a tettes.

Eltűnnek a bölények

Még rosszabb hír, hogy a természetvédők tudomása szerint az elmúlt időszakban további bölények is eltűntek a területről, ami azt sejteti, hogy egyesek fekete bérvadászat keretében vagy a húsukért vadászták le az állatokat. Ahogy az egyik aktivista fogalmaz, egyeseknek mindegy mire, csak legyen mire vadászni.

Az európai bölény a kontinens legnagyobb emlős állata. Lengyelországban olyan erős volt a vadászata, hogy a 20. század elején eltűnt az élőhelyéről. Csak az elmúlt évtizedekben sikerült visszatelepíteni egy populációjukat a vadonba.

Az International Union for Conservation of Nature természetvédő szervezet szerint az európai bölényállomány a 2003-as 1800-ről 2019-re 6200-ra nőtt. Főként Lengyelországban, Fehéroroszországban és Oroszországban élnek.

Tapló emberek

Illegális vadászatuk azonban a közismert emberi taplóságnak köszönhetően divatba jött. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet 2017-es jelentése szerint lengyel és külföldi vadászok 12 ezer zlotyt (egymillió forint) fizettek a szervezett bölényvadászatért, ami  csak akkor megengedett, ha selejtezésről van szó. Egy kitömött bölénytrófea 36 ezer zlotyba (hárommillió forint) kerül a jelentés szerint.