Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OLAF megállapította, hogy a Gólyafészek jogtalanul jutott a mintegy 50 millió koronás (580 millió forint) európai uniós támogatáshoz. A Gólyafészek képviselői kérelmükben félrevezető információkat adtak meg, más fontos tényeket pedig elhallgattak. Nem volt átlátható a vállalkozás tulajdonosi struktúrája sem, holott ez egyik alapfeltétele az uniós támogatás megítélésének - tallóz a tekintélyes lap a mintegy félszáz oldalas jelentésből, hangsúlyozva azt, hogy a szövegben többször is előfordul a "csalás" kifejezés.

Az OLAF jelentését a hatóságok eddig nem hozták nyilvánosságra, de a cseh pénzügyminisztérium rá hivatkozva a múlt héten azt javasolta az illetékes állami szerveknek, hogy vegyék ki az Európai Unió által finanszírozott programokból mindazokat a projekteket, amelyek ellen európai uniós vagy cseh vizsgálatok folynak.

A javaslat a Gólyafészek nevű beruházást is érinti, amelynek ügyében a cseh rendőrség vádemelést javasol Andrej Babis cseh kormányfő ellen, és már kérte is a képviselőháztól Babis mentelmi jogának felfüggesztését.

A tárca szerint Brüsszel az uniós programokból 44 projekt kivételét javasolta a cseheknek.

A cseh ellenzék azt követeli, hogy a pénzügyminisztérium hozza nyilvánosságra az OLAF-jelentést. A minisztérium ezt elutasította, mondván, hogy az veszélybe sodorhatná a folyamatban lévő csehországi nyomozást. A Gólyafészek nevű szabadidő központ ügye komoly belpolitikai probléma Csehországban.

A Gólyafészek építésének éveiben, 2007-ben és 2008-ban a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa akkor Andrej Babis volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, aminek következtében - mint kisebb vállalkozás - jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kaphatott volna uniós támogatást.

Néhány, a pályázatban meghatározott év után újra az Agrofert része lett. A cseh rendőrség bűnügyi eljárást indított Babis ellen, a politikust uniós támogatással való visszaéléssel gyanúsítják. A képviselőház szeptemberben Babist megfosztotta mentelmi jogától. Az októberi választásokon Babis új mandátumot szerzett, de a rendőrség ismét kérte a parlamenttől az időközben miniszterelnökké lett politikus mentelmi jogának a felfüggesztését.

A cseh jobboldal azt állítja, hogy Andrej Babis törvényt sértett és jogtalanul jutott az európai uniós támogatáshoz. Babis ezt tagadja és tiltakozik. Az Agrofert az ügyben az európai ombudsmanhoz fordult.

Fotó: AFP Photo/Pool/Francois LENOIR