Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olasz politikai vezetés összekapta magát a fenyegető adósságválságban: augusztus első két hete a klasszikus nyaralási idő minden olasz család számára, de most nemcsak a kormány tagjai szakították meg vakációjukat, nemcsak a 86 éves államfő, Giorgio Napolitano tért vissza a fővárosba, hogy aláírhassa a megszorító csomagról szóló kormányrendeletet, hanem a parlament is lemond a nyári szünet egy részéről és már a jövő héten megkezdik munkát, hogy a rendelet a jogszabályoknak megfelelően 60 napon belül törvényerőre emelkedhessen. A képviselők és a szenátorok részben a saját pozíciójuk felszámolásán is dolgoznak: 445 fővel csökkentik a parlament két házának létszámát (ma 630 képviselő és 315 szenátor van), a megmaradók javadalmazását visszanyesik, ezen felül a jövőben az önkormányzatok vezetői - nem csak a polgármesterek - nem lehetnek a parlament tagjai.

Átalakul az olasz közigazgatási rendszer egésze: a következő választásoktól kezdve a 110 tartományból felszámolják a 300 ezer lakosnál kevesebbet számlálókat - kivéve ha a területük nagyobb 3 ezer négyzetkilométernél - , illetve az ezer lakosnál kisebb helyi önkormányzatokat (ilyenből mintegy 1500 van az országban).  Az első visszhangok alapján a tartományok ügye  heves vitákat válthat ki a törvényhozásban - és szinte bizonyosan lesznek kivételek - , de a kormány az önkormányzati reformmal 54 ezer választott tisztségviselői helyet tervez felszámolni helyi és tartományi szinten, valamint a 20 régióban. A posztjukat megőrzőkre is soványabb évek várnak: jövőre 6, 2013-ban 3 milliárd euróval kevesebb eurót kap a helyi közigazgatás az állami költségvetésből (a minisztériumok büdzséjét ez idő alatt 6, illetve 2,5 milliárddal faragják le). A jövő évi elvonások 5-5 milliárd euróra mérséklődhetnek - értesült az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap - , ha a kiegészítő elképzeléseknek megfelelően 4 százalékponttal 10,5 százalékra emelik az energiaszektort már sújtó "Robin Hood" adót.)

A magánszemélyek megsarcolását a gazdagokon kezdik: a kiszivárgott híreknek megfelelően szolidaritási adót fizetnek a magasabb jövedelműek. Az évi 90 ezer euró fölötti részre 5 százalékos, a 150 ezer euró fölötti részre 10 százalékos külön sarcot vetnek ki - az átlagjövedelem tavaly bruttó 23 ezer euró körül volt - , ez már az idén javíthatja a büdzsét, mert a rendelet 2011 augusztusától 2013 végéig tervezi beszedni a szolidaritási adót. Ugyancsak a gazdagabbakat érintheti, hogy jövő januártól egységesen 20 százalék lesz a pénzügyi műveletek nyereségadója, kivéve az államkötvények esetében. A már a júliusban elfogadott költésgvetési csomagban is szereplő tervek szerint ez azt jelenti, hogy 27 százalékról 20 százalékra csökken a betétek és a népszerű postai takaréklevelek kamatadója, minden más eszközé viszont a mai 12,5 százalékról 20-ra nő (kivéve az államkötvényeknél).

A nyugdíjszabályokhoz kevésbé nyúlt hozzá a kormány, a legfontosabb változás az, hogy 2020 helyett 2016-ban megkezdik a nők nyugdíjkorhatárának emelését 60-ról 65 évre, illetve hogy a nyugdíjba menetelkor járó végkielégítést - ez általánosan létezik Olaszországban, külön járulékból fedezik - nem hat, hanem 24 hónapon belül fizetik ki a közalkalmazottaknak. Utóbbiak  ezen felül 10 százalékos, jövő márciusig végrehajtandó leépítéssel is szembenézhetnek, a megmaradók pedig azzal, hogy ha nem csökkentik az előírásoknak megfelelően a kiadásokat, akkor elbúcsúzhatnak a 13. havi fizetéstől.

A híresen merev olasz munkaerőpiac liberalizálását szolgálja az az intézkedés, amely lehetővé teszi, hogy vállalati szinten szabályozzák az alkalmazási feltételeket olyan ágazatokban is, ahol van országos kollektív szerződés (és ezt visszamenőleg is jóváhagyják, legitimálva a FIAT már létező gyakorlatát). Ugyancsak a munkaadóknak kedvez az, hogy a nem vallási ünnepekről ezentúl mindig vasárnap emlékeznek meg - mindez április 25-ét (a felszabadulás ünnepe), május elsejét és június 2-át (a köztársaság ünnepe) érinti, ezeket a napokat eddig sok munkavállaló egy-két szabadnap segítségével hozzákapcsolta a hétvégékhez. A rendelet a foglalkoztatási előírások további lazítását is kilátásba helyezi, azt pedig egyértelműen kimondja, hogy megkönnyítik számos olyan tevékenység beindítását, amelyek eddig állami vizsgához voltak kötve (például a könyvelők, adótanácsadók esetében). Erősíteni kívánja a kormány a helyi közszolgáltatások privatizációját, beleértve a szemétszállítást és a tömegközlekedést (a vízszolgáltatást egy idei népszavazás értelmében nem lehet).

Az adóelkerülés visszaszorítását célozza, hogy 5 ezer euróról 2500-ra szállítják le a bejelentésköteles készpénzes műveletek küszöbét, illetve hogy a mainál keményebben, akár a vállalkozás azonnali bezárásával is szankcionálják, ha valaki nem ad számlát.

Az egész intézkedéscsomag jövőre 20 milliárd, 2013-ban 25,5 milliárd euróval javíthatja a költségvetés helyzetét, így jövőre már 1,4 százalékra szorulhat vissza a GDP-arányos deficit, 2013-ra pedig nullszaldós lehet a büdzsé - közölte a csomag ismertetésekor Giulio Tremonti gazdasági miniszter. Szombati sajtótájékoztatóján a miniszter azt is hozzátette, hogy az elkerülhetetlen lépések, illetve az egész válság nemcsak Olaszországot érintik, hanem az egész eurózóna GDP-jének egy jelentős részét is. Ha már létezett volna az eurókötvény, most nem tartanánk itt - mondta az állami RAI televízió beszámolója szerint az egész európai válsághelyzetről Tremonti, hozzátéve hogy alapvető fontosságúnak tartja a szorosabb európai fiskális együttműködést. A miniszter azt is közölte, hogy a kormány nem kér bizalmi szavazást a most ismertetett csomagról, a kormányfő Silvio Berlusconi pedig ezt azzal egészítette ki, hogy Angela Merkel német kancellár, illetve Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke is melegen üdvözölték az olasz intézkedéseket a velük folytatott "hosszú telefonbeszélgetésekben".