Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mégsem kaphatnak uniós védettségi igazolást a jövőben azok, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott koronavírus elleni védőoltást kaptak. Erről beszélt az Euronews forrása szerint két uniós biztos is csütörtökön az Európai Parlamentben (EP, ahol az EP frakcióvezetői és uniós biztosok tárgyaltak az unió oltási stratégiájáról.

Az EMA által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem - mondta a bizottság alelnöke, Margaritisz Skínász a portál szerint.

Ez Magyarország számára azt jelenti, hogy a kínai és az orosz oltásokkal rendelkező emberek nem kaphatják meg az uniós igazolást, ha ezek az oltóanyagok addig nem esnek át az EMA vizsgálatán. Az orosz Szputnyik V vizsgálata már elindult, így ez része lehet a közös rendszernek a jövőben, a kínai Sinopharm azonban nem kért uniós engedélyt.

Az ülésen részt vett az unió igazságügyi biztosa, Didier Reynders is, aki hasonlóan fogalmazott.

A bizottság javaslata csak az EMA engedélyével rendelkező oltóanyagokra terjed majd ki, de természetesen a tagállamok szabadon olthatják a lakosságukat más termékekkel is - mondta Didier Reynders.

A Bloomberg hírügynökség kedden még azt közölte, hogy a tagállamokban vészhelyzeti engedéllyel rendelkező oltóanyagok is bekerülhetnek az uniós rendszerbe, annak ellenére is, hogy nem rendelkeznek az EMA engedélyével. A hírügynökség akkor felhívta a figyelmet, hogy a javaslat ezen része még változhat a bejelentésig.

Az Európai Bizottság várhatóan a jövő szerdát hozza nyilvánosságra a közös védettségi igazolás létrehozásáról szóló terveit. A dokumentumot a déli tagországok kérésére hozzák létre, a fő célja a nemzetközi utazás megkönnyítése lesz. A tervek szerint ezzel lehet majd igazolni, hogy valaki koronavírus elleni oltást kapott, hogy átesett már a betegségen, így természetes védettséget szerzett, vagy pedig negatív koronavírus tesztet mutatott fel.

Az azonban még nem világos, konkrétan milyen jogosultságokat ad majd a bizonyítvány. Az azonban biztos, hogy a dokumentumot csak átmeneti jelleggel hozzák létre, a járvány végeztével megszüntetik majd a használatát.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.