Még egyetlen korábbi Új Szó-ankét sem váltott ki akkora vitát, mint az orosz vakcinával kapcsolatos kérdésünk - írja a pozsonyi Új Szó, amely online fórumot szervezett az orosz oltás beadásáról. A Szputnyik V importján összevesztek a szlovák kormány azt támogató és ellenző koalíciós pártjai. A magyar nyelvű sajtóorgánum azt kérdezte olvasóitól, hogy beoltatnák-e magukat a Szputnyik V-vakcinával.

A több mint 940 reakció és 1500 hozzászólás arra utal, hogy az olvasók jelentős részének határozott véleménye van a témáról, a véleménykülönbségek pedig hasonló érvelések mentén alakultak ki, mint amilyeneket a szlovák kormány tagjai is hangoztattak.

Vannak olyanok, akik tartanak a Szputnyik mellékhatásaitól, mások viszont egyenesen csak az orosz vakcinát lennének hajlandóak beadatni maguknak. Akadtak olyanok is, akik szerint mindegy, milyen vakcinával oltunk, a lényeg az, hogy minél több ember kapja meg az oltást, és térhessünk vissza a normális életünkhöz. Néhány hozzászóló viszont egyértelműen leszögezte: semmilyen vakcinát nem adatna be magának.

Vannak, akik az Európai Unió vakcinapolitikájának szavaznak bizalmat. Így vélekedik például Jakubecz Ádám, aki mindenképpen meg szeretné várni az EMA jóváhagyását. Az egyik legtöbb reakciót kapó hozzászólást Udvardi Szabina írta, aki szerint nem azt kell nézni, hogy az adott oltóanyagot melyik országban gyártották.

"A kommenteket olvasva, örülök, hogy sok normális ember van még. Teljesen mindegy, milyen vakcina, ha ezzel közelebb jutunk a normális élethez, akkor kell. Ne mindig a rosszat lássuk mindenben! Én megkaptam az AstraZenecát, itt vagyok, élek, és köszönöm." Ezzel a véleménnyel ért egyet Sánta Patasi Gabriella is, aki szerint az egyéves otthonlét eredményeként már megismerhettük a depresszió tüneteit, és az emberek nem kérnek belőle.