Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Downing Streeten tartott sajtóértekezletén Van Tam professzor leszögezte: a brit koronavírus-járvány domináns okozója a Délkelet-Angliában tavaly azonosított kenti változat, és bőséges mennyiségű vizsgálati adat utal arra, hogy e variáns ellen hatékonyak a brit oltási kampányban jelenleg használt vakcinák is - idézi az MTI.

Hozzátette: ellentétben a brit sajtóban "kissé ijesztő szalagcímek" alatt megjelent értesülésekkel, valószínű az is, hogy a Nagy-Britanniában legnagyobb számban használt Oxford/AstraZeneca-oltóanyag a dél-afrikai koronavírus-variáns esetében is alkalmas a súlyosabb megbetegedések kialakulásának megakadályozására.

Az angliai tisztifőorvos-helyettes elmondta azt is, hogy a többi vakcinagyártó, amelyekkel a brit kormány szintén kapcsolatban van - a Pfizer/BioNTech, a Janssen és a Novavax - előzetes, klinikai vagy szerológiai vizsgálati adatokat tett közzé oltóanyagairól a dél-afrikai variánssal összefüggésben.

Ezeket a vizsgálati anyagokat egységes csomagként kezelve bízni lehet abban, hogy e vakcinák a dél-afrikai vírusváltozat esetében is jelentősen csökkentik a súlyos megbetegedések számát, még akkor is, ha a fertőződések megakadályozásában esetleg valamivel kevésbé hatékonyak - fogalmazott Van Tam professzor.

A dél-afrikai variánst eddig mindössze 147 páciens koronavírus-szűrővizsgálati leletében azonosították Nagy-Britanniában. Ezzel kapcsolatban Jonathan Van Tam elmondta: a dél-afrikai változatnak semmiféle olyan kifejezett terjedési tulajdonsága, fertőzőképességi előnye nincs a többi koronavírus-variánshoz képest, amely miatt azt kellene feltételezni, hogy a következő hónapokban ez a változat válik a domináns koronavírus-típussá.

Újraoltásra is szükség lehet, de nem most

Az angliai tisztifőorvos-helyettes mindezek alapján nyomatékosan kérte, hogy senki ne halogassa a koronavírus elleni oltás beadatását abból a meggondolásból, hogy majd inkább a dél-afrikai variánsra átdolgozott - a gyártók által őszre kilátásba helyezett - vakcinákat adatja be magának.

Elmondta: amikor kész lesz a módosított oltóanyag, mindenki újraoltathatja magát, és azoknak, akik a jelenlegi vakcinák mindkét dózisát megkapják, a dél-afrikai és egyéb vírusvariánsokra átdolgozott későbbi oltóanyagokból már csak egy adagra lesz szükségük.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfő este, vidéki látogatásán újságíróknak elmondta: a tudományos vizsgálati adatok alapján nagyfokú bizalommal kijelentheti, hogy a Nagy-Britanniában forgalmazott oltóanyagok - jelenleg a Pfizer/BioNTech és az Oxford/AstraZeneca - minden esetben nagy hatékonysággal akadályozzák meg a súlyos betegségek kialakulását és a haláleseteket.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a sajtóértekezleten elmondta: a koronavírus elleni oltás első adagját eddig csaknem 12,3 millióan kapták meg, és ez azt jelenti, hogy a teljes brit felnőtt lakosságnak majdnem a negyedét már beoltották. Hancock kiemelte, hogy a leginkább veszélyeztetett lakossági csoportba sorolt 80 éven felüliek 91 százaléka, a 75-79 év közöttiek 95 százaléka, a 70-74 év közöttieknek csaknem a 75 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját.

Mindeközben továbbra is jelentős ütemben csökken az új fertőződések és a halálozások száma.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a hétfő este zárult egy hétben 124 001 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki tesztekkel, 42 125-tel, 25,4 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapítása után 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a hétfőn zárult egy hétben 6234 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta nagy-britanniai halálozások heti száma 1799-cel, 22,4 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.