Jelenleg körülbelül 36 védőoltást lehet beadni a gyógyszertárakban, ilyenek például az influenza, a hepatitisz vagy a tetanusz elleni vakcinák.

A Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) úgy véli, Szlovákiában is be lehetne vezetni ezt a lehetőséget, azonban az érintett gyógyszerészeknek egy tanfolyamot kéne elvégezniük, melyen elsajátítanának minden szükséges tudnivalót a védőoltások beadásával kapcsolatban.

A világ 35 országában elérhetők az ilyen kurzusok, és Zuzana Krištúfková epidemiológus szerint semmi akadálya, hogy a Szlovák Egészségügyi Egyetem certifikált kurzust indítson a gyógyszerészek beiskolázására.

A TASR hírügynökségnek Krištúfková azt mondta, véleménye szerint gyógyszerészek tehermentesíteni tudnák a körzeti orvosokat, és ezzel hozzájárulhatnának a társadalom egészségvédelméhez.

A Paraméter szlovák lap azt írja, a gyógyszerészkamara belső felmérése szerint tízből hat gyógyszerész üdvözölné, ha az influenza elleni védőoltást a patikákban is beadhatnák. Ráadásul a megkérdezett patikusok háromnegyede érdeklődést mutat a védőoltásokat érintő képzés iránt.

Ahhoz azonban, hogy a gyógyszertárakban is be lehessen adni oltásokat, Szlovákiában törvénymódosításra is szükség volna. Az új jogszabálynak tartalmaznia kéne a gyógyszerészek kompetenciájának bővítését, a beoltottak nyilvántartásának módszerét, valamint azt is, hogy milyen körülmények között működhet a patikai oltakozás. A lap megjegyzi, hogy ilyen törvénytervezet egyelőre nincs készülőben, de az egészségügyi minisztérium jelezte, hogy nyitott az ötletre.