Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új évtized számos geopolitikai konfliktussal indul, hogy melyek ezek, ahhoz elég csupán szavakat sorolni: Afganisztán, Észak-Korea, Hongkong, Irak, Irán, Líbia, Venezuela. Ehhez társult, hogy a világot újra szuperhatalmi feszültségek tartják lázban, mármint főként az Egyesült Államok és Kína, illetve részben Oroszország ellentétei miatt - kezdi elemzését James Stavridis, a Bloomberg publicistája. A fő kérdés azonban az, hogy van-e olyan fenyegetés, amely a háttérben, a homályban veszélyezteti a világot, illetve hogy javulhat-e valahol látványosan a helyzet?

Internet

A Bloomberg cikkírója szerint a háttérben ólálkodó veszélyek közül első helyen egy kiterjedt, összehangolt, világszintű kibertámadástól kell tartanunk. Egy ilyen akciót indíthat Észak-Korea vagy Irán, amelyeknek nagyon elegük van a velük szemben érvényesülő gazdasági szankciókból és megvan a technikai felkészültségük ahhoz, hogy bosszút álljanak a világon a virtuális térben. Oroszország és Kína szintén bevethet ilyen fegyvert olyan regionális konfliktuszónákban, amelyekben borsot akar törni az USA orra alá, például Venezuelában vagy Hongkongban, illetve a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

Elképzelhető, hogy megismétlődik a 2019. májusi baltimore-i eset, amikor az USA Nemzetbiztonsági Hivatalának programjára építve fabrikáltak internetes kártevőt, végül egyéni hackerek és bűnözők a Bitcoinhoz és más kriptovalutákhoz kapcsolódva hajtanak végre ártalmas akciókat. A veszélyt fokozza, hogy az "internet of things" jegyében naponta milliószámra csatlakoznak új eszközök a világhálóhoz, amelyek újabb és újabb hátsó kapukat nyitnak.

Forróság és Pakisztán

A világra leselkedő másik lopakodó veszély a globális felmelegedés, amit még mindig sokan nem tekintenek komoly gondnak, annak ellenére, hogy az egymást követő rendkívüli időjárási jelenségek, az egyre gyakoribb forróságok vagy forgószelek bizonyítják, hogy valami változik. Az egyik legfontosabb következménye ennek, hogy a Föld szegényebb részein - Közép-Amerikában, a Közel-Keleten - hozzájárul az életfeltételek romlásához, s ezzel ösztönzi a kivándorlást.

A Bloomberg szakírója kiemeli a kockázatos országok közül Pakisztánt, amelynek gazdasága szabadesésben van, miközben romlik a viszonya ellenséges nagy szomszédjával, Indiával. Két atomfegyverrel rendelkező hatalom szembenállásáról beszélünk, ezért rossz hír, hogy gyengülnek a diplomáciai kapcsolataik, miközben mindkét oldalon vészesen erősödnek a nacionalista érzelmek.

Nők és Európa

Jó hír viszonyt a világnak, hogy erősödik a nők szerepe a dolgok irányításában, még akkor is, ha ez nem mindenütt ugyanolyan erővel jelentkezik és várhatók visszaesések a folyamatban. A Bloomberg cikkírója szerint néhány száz év múlva úgy fognak visszatekinteni korunkra, hogy Kína, India és a technológia felemelkedésének, illetve a nők áttörésének időszaka volt.

A másik biztató fejlemény az új évtized elején az Európai Unió új pályára állása. Bár sokan lekezelik az EU-t mint lassan mozgó, nehezen irányítható államszövetséget, a Bloomberg publicistája úgy véli, jól indul az évtized Európában. Azzal, hogy a brexit megtörténik, jelentős veszteséget szenved el ugyan az EU-, ám egyben megszabadul egy vérző sebtől, amelynek kezelése elnyelte energiáit.

A NATO-tanácskozásokról ismeri Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, volt német hadügyminisztert, aki szerinte okos, a problémák megoldására koncentráló vezető és jó csapatot hozott össze magának. Ezért jó választás volt a bizottság élére. A görög válság az elmúlt évtized első felének homályába vész, az ország élén energikus, az üzleti életben edződött miniszterelnök áll. Emmanuel Macron francia államfő az USA vezetésének hallgatólagos beleegyezésével önálló európai védelmi erő építésén dolgozik, Angela Merkel német kancellár 15 éves regnálásának végével új gondolkodású vezető állhat Európa legnagyobb gazdaságának élére.

Összességében 2020 az az év lehet, amikor Európa kilábalhat az ezt megelőző évek nehézségeiből, és új lendületet véve állhat új fejlődési pályára. Figyelembe véve, hogy ebben az évben különleges jelentőségű - a garabonciás Donald Trump maradását vagy távozását eredményező - elnökválasztás lesz az USA-ban, könnyen lehet, hogy az évtized első éve rendkívüli hatással lesz a következő kilencre is.