Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korszerűsítésre azért van szükség, hogy az országba egyetlen olyan szállítmány se érkezhessen, amelyet nem világítanak át megfelelő felszereléssel - mondta a tárcavezető a kelet-romániai Suceavan (Szucsáva, Szőcsvásár). Nagyon ambiciózus terv, amit nem lesz könnyű teljesíteni, de szerinte valamennyi határátkelőhelyet az idén vagy legkésőbb 2019-ben korszerűsítenek.

A határátkelőhelyeket jobban felszerelik fix és mozgatható átvilágító berendezésekkel. Lényeges változás az lesz, hogy nem csak szúrópróbaszerűen világítják át majd a járműveket és az árut, hanem valamennyi szállítmányt alaposabban górcső alá vesznek.

A miniszter a korszerűsítéstől azt várja, hogy jelentősen csökken a cigarettacsempészet. Becslése szerint csak az illegális dohánytermékek behozatalának visszaszorítása nyomán egymilliárd euróval lehetne növelni a román állam bevételeit. Romániában tavaly a cigarettacsempészet elérte a belföldön elfogyasztott cigarettamennyiség 17 százalékát, ami meghaladja az európai 10 százalékos átlagot.

A kép forrása: MTI Fotó/Kelemen Zoltán Gergely.