Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin, Oroszország első számú vezetője a múlt hónapban felkérte Alekszej Kurdin volt pénzügyminisztert, hogy állítson össze egy új gazdasági stratégiát Oroszország számára. Nem sokkal ezt megelőzően az elnök gazdasági tanácsadó testülete helyettes vezetőjévé nevezte ki a Nyugaton is elismert szakembert.

A kinevezés Putyin egyik legrégebbi, leghozzáértőbb gazdasági háttéremberének adott hátszelet, amely komoly reményeket keltett a megfigyelőkben. Azt a benyomást keltette, hogy a Kreml talán arra készül, hogy átalakítsa a mély recesszióban lévő, olajfüggő orosz gazdaságot - kezdi beszámolóját a Financial Times.

Nagy játékos

Ez azonban akkora fordulat lenne Putyin részéről, hogy elkerülhetetlenül felmerül a kérdés: tényleg azt jelzi-e Kudrin kinevezése, amit remélnek tőle? Sok orosz megfigyelő egyszerűen csak nevet azt a lehetőséget hallva, hogy az orosz államfő elhatározta volna magát a gazdasági reformok elindítására.

Kudrin új pozíciója nem igazán erős kormányzati megbízatás és az államfő nem állt egyértelműen régi-új kollégája mögé. Sőt, világossá tette, hogy azért adott lehetőséget Kudrinnak a kormányzati munkára, mert volt beosztottja szolgálni vágyott. Ha hozzá akar járulni az ország problémáinak megoldásához, miért ne tegye? - adott magyarázatot döntésére.

Reform orosz módra

A reform, ha orosz, akkor természetesen nem azt jelenti, amit a szó bárhol máshol jelent. Ezt bizonyítják a Putyin-éra alatt elindított kísérletek. Herman Gref korábbi gazdasági miniszter és utóda Elvira Nabiullina - aki jelenleg a moszkvai jegybank elnöke -, majd Dmitrij Medvegyev miniszterelnök egyaránt letette a maga reformstratégiáját az elnök asztalára.

A sorsuk a felvizezés, a végtelen halogatás, a meghamisítás és az elfelejtés lett. Kudrint gyakorlatilag egy régi játékba vonták be - fejtegeti Kirill Rogov, a liberális moszkvai Gajdar Gazdaságpolitikai Intézet elemzője. A szakember olyan valakihez hasonlítja Putyint, akinek van egy lovaskocsija, és megígéri, hogy átgondolja hogyan alakíthatná át azt autóvá.

A nagy átalakítás

A változtatások sorát azzal kezdi, hogy ráilleszt a lovaskocsira két visszapillantó tükröt. Ezután "metálfényezéssel" újrafesti az oldalait, majd kicseréli a hátsó kerekeket fém felnikre, majd beszerel a hajtónak egy légkondicionálót. Ezt követően megállapíthatja, hogy végrehajtotta az eredeti terv 35 százalékát. Így reformálnak az orosz kormányok.

És ez nem csak a gazdaságra vonatkozik. Putyin megbízta egyik lojális alvezérét, Dmitrij Kozakot, hogy készítse el a büntetőtörvénykönyv átszabását. A cél a jog uralmának erősítése lett volna a politikai és üzleti befolyásolás visszaszorításával. A "reform" végül éppen ellenkező eredménnyel jár, miután Putyin és a fegyveres testületek kihátráltak mögüle.

Tudja, mit vállalt

Kudrin természetesen pontosan tisztában van ezzel. Amióta a Medvegyev és közte kialakult ellentétek miatt távozott a kormányból, nem csomagolta be kritikáit azzal kapcsolatban, hogy az orosz vezetés képtelen keresztülverni akárcsak egy érezhető reformot.

Ez persze nem Putyin ellen irányult, akivel jó viszonyban volt, miután pénzügyminisztersége 11 éve alatt rendbe tette a kormányzás pénzügyeit. Most nem világos, hogy egyetértenek-e az Oroszország előtt álló teendőkkel kapcsolatban. A helyzet az, hogy bármilyen reformot is ajánlana, az vagy népszerűtlen lenne, vagy gyengítené az államfő és a fegyveres testületek hatalmát.

Jól ismert nóta

Annyit máris tudni lehet, hogy Kudrin szerint Oroszországnak emelni kellene az adókat és a nyugdíjkorhatárt - jól ismert tételek ezek a világ minden országában utált reformlépések közül. Emellett támogatja az állami intézmények, köztük a rendőrség átalakítását, ami különösen kényes ügy lehet, mivel Putyin volt titkosszolgálati tisztként, KGB-sként támogatja korábbi kollégáit.

A volt pénzügyér arra kapott megbízást, hogy egy 2018 után indítandó átalakításra tegyen javaslatot. Más szóval erre épülhetne a Putyin elnöki újraválasztását indokló politikai program. Ebből azonban az is következik, hogy az alkotó csak évek múlva tudhatja csak meg, volt-e értelme szerződnie új kormányzati állására. Mint ahogy az oroszok is csak évek múlva tudhatják meg, hogy országuk megváltozik-e Putyin vezetése alatt.