Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a választás évében elengedik a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadóját. Becslése szerint ez 130-150 milliárdos kiesést okoz a büdzsének. A Népszava számításai szerint - s ezt a napilap fideszes forrásai is megerősítették - ezzel tulajdonképpen lemondtak arról, hogy a fiatalság többségének kedveskedjenek a választások előtt abban a korosztályban, amelyben viszonylag alacsony a kormánypárt támogatottsága.

Pulai András, a Publicus ügyvezető igazgatója azt mondta: Először is nem minden fiatal vesz részt a választásokon. A mi adataink szerint a fiatalok 63 százaléka menne el szavazni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy inkább jó 10 százalékkal alacsonyabb szokott lenni a részvételük egy tényleges választáson.

A Závecz Research mérése szerint a 18-25 évesek 32 százaléka biztosan, 23 százalék "inkább elmenne" szavazni, a Medián 64 százalékra mérte novemberben a korosztály aktivitását.

Az adócsökkentés előnyeit a gazdaságilag aktívak - tehát akik dolgoznak és nem tanulnak tovább -, a 18-24 éves fiatalok 46 százaléka élvezheti majd. Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmünket, hogy a 30 év alattiak körében a legfeljebb 8 általánost végzettek 43 százaléka támogatja a kormánypártot. Ám kérdés, hogy ők politikailag mennyire aktívak, elmennek-e 2022-ben szavazni.

Nagyjából 370-390 ezer új választópolgár kap lehetőséget 2022-ben arra, hogy először adja le voksát országgyűlési választáson, miközben hozzávetőlegesen 600 ezerrel csökken a 2018-ban még szavazati joggal bírók száma az elhalálozások miatt. Ez olyan demográfiai változás, amely szoros verseny esetén döntő hatással lehet a voksolás kimenetelére.