Az idén ősszel lesznek a lengyel parlamenti választások, így egyre sűrűsödnek és egyre nagyobb jelentőséget kapnak az erre vonatkozó közvélemény-kutatások. A Pollster intézet a Super Express című lapnak készített felmérést, amely meglepő eredményt mutat: most először derült ki, hogy a választás többesélyes - vette át a felmérés eredményeit az onet.pl.

Ha a választások a múlt vasárnap lettek volna, akkor jelenleg is kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) lett volna a nyertes, a második helyen a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform (PO), a harmadikon Robert Biedron új pártja, a Tavasz végzett volna.

A PiS 39, a Po 26 és a Tavasz 11 százalékot szerezne. A Szejmbe kerülne még a Pawel Kukiz rockénekes vezette Kukiz '15, 7 százalékkal. Nem érné el a bekerülési küszöböt a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD), a Modern nevű párt és az Együtt sem.

Másképp alakulna azonban a végeredmény, ha az SLD, a PO és a lengyel parasztpárt (PSL) összefogna a Modernnel és zöldekkel. Ugyan akkor is a PiS nyerne 39 százalékkal, de a a koalíciót a megkérdezettek 36 százaléka támogatná. Ehhez jöhetne még a Tavasz 11 százaléka, tehát ha az ellenzéki erők összefognának, akkot a PiS elvesztené a hatalmat.