Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eszerint a vasárnap tartott parlamenti választáson a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a szavazatok 28,1 százalékát szerezhette meg. A párt 116-121 közötti képviselői helyre számíthat a 350 fős spanyol parlamentben, ahol várhatóan sem a baloldali, sem pedig a jobboldali pártok koalíciója nem lesz képes a kormányalakításhoz szükséges többséget biztosítani - írta az MTI.

Második helyen végezhet a spanyol konzervatív Néppárt (PP) 17,8 százalékos támogatottsággal és 69-73 mandátummal, majd az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt következik 14,4 százalékkal és 48-49 képviselővel.

Negyedikként juthat a törvényhozásba az Unidas Podemos radikális baloldali pártszövetség a voksok 16,1 százalékával, 42-45 mandátummal, majd a 10 százalék feletti pártok sorát a VOX radikális jobboldali erő zárhatja 12,1 százalékkal, 36-38 mandátummal.

Az eredményekből kitűnik, hogy a bal- és a jobboldali szavazótábor nagyságrendileg közel azonos méretű - értelmezte az eredményt Narciso Michavila, a GAD3 elnöke a spanyol köztévé választási műsorában. Michavila a választás egyértelmű győztesének nevezte a VOX pártot, amely most először jutott parlamenti képviselethez, ráadásul nagy arányban.

A közvélemény-kutatás szerint a nagy pártok mellett nyolc kisebb párt, köztük katalán és baszk nacionalista erők juthatnak képviselethez az új, a spanyol demokrácia történetének 14. parlamentjében.

Spanyolországban a választási nap folyamán nem készült exit poll felmérés. 12 ezer szavazót telefonon kérdeztek a hét folyamán a kutatók.

A választási részvétel jóval meghaladta a legutóbbi 2015-ös és 2016-os szavazói hajlandóságot; két órával a szavazóhelyiségek zárása előtt, délután 18 órakor a jogosultak 60,7 százaléka, azaz több mint 21 millióan adták le voksaikat. 2016-ban 51,2 százalék volt ez a részidős részvételi arány.