Dan Patrick texasi kormányzóhelyettes, Trump egyik támogatója, aki legalább 25 000 dollárt (7,84 millió forintot) ajánlott fel annak, aki bizonyítékot talál a 2020-as választásokon elkövetett választási csalásra, végre kifizette az első vérdíját - egy progresszívnak, aki bizonyítékot talált arra, hogy egy republikánus próbált csalni - írja a Salon.

A valószínűtlen kedvezményezett, Eric Frank, a pennsylvaniai Chester megyében dolgozó szavazatszámláló munkatárs a Dallas Morning News szerint a 25 ezer dolláros minimumot át is veszi majd. Frank állítólag meglátta, amint a 72 éves republikánus szavazó, Ralph Thurman kétszer próbált szavazni - egyszer a saját, egyszer pedig a fia nevében, aki ráadásul regisztrált demokrata-szavazó. Thurman a múlt hónapban bűnösnek vallotta magát az ismételt szavazás miatt. Három év próbaidőre ítélték, és a következő négy évben nem szavazhat - írja a The Philadelphia Inquirer

Még tavaly novemberben, Donald Trump választási vereségére reagálva jelentette be Patrick, hogy akár 1 millió dollárt (313 millió forintot) is felajánl, hogy "ösztönözze, bátorítsa és jutalmazza azokat az embereket, akik jelentkeznek és bejelentik a választási csalásokat". A republikánus konkrétan azt ígérte, hogy az elítéléssel végződő bejelentésekért legalább 25 ezer dollárt fizet, és azt mondta a leendő informátoroknak, hogy forduljanak a helyi hatóságokhoz. 

"Támogatom Trump elnök erőfeszítéseit az elnökválasztáson elkövetett választási csalások felderítésére, és elkötelezettségét annak biztosítása mellett, hogy minden legális szavazatot megszámoljanak, és minden illegális szavazatot kizárjanak" - mondta akkor Patrick. "Trump elnöknek a választási csalások felderítése nemcsak a választások kimenetelének megállapításához elengedhetetlen, hanem demokráciánk fenntartásához és a jövőbeli választásokba vetett hit helyreállításához is" - érvelt akkor a Republikánus Párt politikusa.

A csavar pedig az, hogy Eric Frank a Demokrata Párt tagja és delegáltja volt a szavazatszámláson.

"Csak azt gondolom, hogy ez rendkívül ironikus... megpróbáltak választási csalást látni valakitől, aki demokrata volt. És kiderült, hogy legalábbis az én esetemben, aminek tanúja voltam, egy republikánus szavazó volt. Úgyhogy szerintem ez egy kicsit az arcukba robbant" - mondta Frank az MSNBC műsorvezetőjének, Rachel Maddow-nak egy múlt heti interjúban.

Nem ez az első eset, hogy a republikánusok lebuknak azon, hogy megpróbálják elcsalni a 2020-as választásokat - jegyezte meg a CNN. Még májusban a pennsylvaniai Delaware megye egyik republikánus települési megbízottját öt év próbaidőre ítélték, miután rajtakapták, hogy néhai édesanyja nevében próbált Trumpra szavazni.