Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel munka-, családügyi és társadalompolitikai miniszter, Elzbieta Rafalska, meggyőzte a kormányban lévő kollégáit, hogy szükség van a kilencmillió lengyel öregségi és rokkantnyugdíjas szavazatára is, amiért anyagi áldozatot kell hozni az adófizetők pénzéből - derül ki Gazeta Wyborcza cikkéből.

Előállt azzal a tervvel, hogy 500 zloty pluszt kapjanak évente a legszegényebb idősek már jövő tavasszal. Pártja, a radikális jobboldali Jog-és Igazságosság (PiS) más vezetői ugyanakkor úgy vélik, hogy ezt a kifizetést érdemes a parlamenti választások évére, 2019-re áttenni.

A Rafalska által kigondolt programmal kapcsolatban kérdéses, hogy 500 zloty nettó vagy ez bruttó összeg lenne-e. Két változat kering arról is, kik kapnák a pénzt. Azok, akik öregségi járadéka nem haladja meg a havi 1500 zlotyt, vagy azok, akiknél ez az összeg 1600 zloty.

A Gazeta Wyborcza információi szerint a kormány egyre kevesebb tagja támogatja Rafalska tervét. Úgy vélik, pénzkidobás lenne jövőre elkezdeni az osztogatást, hiszen a nyugdíjasok hamar elfelejtkeznének a kormánytól kapott ajándékról. Az gondot okozhat azonban, hogy lesz-e pénz a költségvetésben 2019-ben a nyugdíjasok pluszjuttatására.