Egy év leforgása alatt 8,15 billió (ezermilliárd) dollárra, összesen 1,9 százalékkal csökkent globálisan a vállalati hitelek összege, ahogy a cégek az emelkedő kamatokra reagálva viszonylag jó készpénztermelő képességüket kihasználva elkezdték leépíteni hitelállományukat - írta a Janus Henderson 900 vállalat megkérdezésével készített felmérésére hivatkozva a Reuters.

A vállalati hitelállományok nagysága az elemzés szerint a várakozások alapján összesen 270 milliárd dollárral zsugorodhat, a cégek várhatóan így reagálnak majd a tovább emelkedő kamatokra és vesznek fel konzervatívabb álláspontot a gazdasági lassulás közepette. A felmérést a vizsgált cégek június eleji mérlegállománya alapján készítették.

Bár a gazdasági növekedés lassul, sőt, sok országban meg is fordulhat, azonban a cégek most elég kedvező pozícióban vágnak neki a nehéz időszaknak - mondta Seth Meyer, a Janus Henderson kötvényportfólió menedzsere. A globális trenddel az elmúlt egy évben a nagy gazdaságok közül az Egyesült Államokban lehetett tapasztalni, hogy szembe mennének a cégek, ott a hitelállomány nagysága fél százalékponttal növekedett.

Az amerikai cégek amúgy is eléggé ki vannak feszítve finanszírozás tekintetében, minden hatodik cégnek van csak nettó pozitív készpénzállománya, szemben a globálisan tapasztalt 1:3 arányhoz képest. Ez persze jelentheti azt is, hogy az amerikai vállalatok hatékonyabban használják fel készpénzüket.

Kihasználták a lehetőséget és törlesztettek a vállalatok

A hitelfelvevő vállalatok egy része egyébként arra használta készpénzét, hogy törlessze adósságai egy részét, ahelyett, hogy újabb kötvényeket adjon el magasabb hozamok mellett.. Emiatt tavaly május óta összesen 115 milliárd dollárral csökkent a forgalomban lévő vállalati kötvények névértéke.

A globális vállalati hitelállományban ez a mostani az első csökkenés, amelyet 2014-2015 óta tapasztalni lehet. A legnagyobb adósságtörlesztő egyébként az olaj és gázipari cégek voltak, az ő kintlévőségük összesítve 155 milliárd dollárral lett kevesebb. Ebben vélhetően nagy segítségükre voltak az elszálló olaj- és gázárak, amelyek jelentősen megnövelték ezen cégek profittermelő képességét.

Az államok nem állnak ilyen jól

A globális vállalatok racionális viselkedésével éles ellentétben áll azonban, ahogy a kormányok reagálnak a romló gazdasági teljesítményre. Az alapkezelő cég egy korábbi elemzése szerint ugyanis az államadósságok nagysága globálisan durván emelkedni fog idén, 9,5 százalékkal, és ennek egy jó részét az új hitelek tehetik ki. Év végére összesen 71,6 billió (ezermilliárd) dollárral tartozhatnak majd az államok hitelezőiknek, s az emelkedés nagy részét olyan országoknak köszönhetjük, mint az Egyesült Államok, Kína és Japán, azonban alig lesz olyan állam, aki húzna a nadrágszíjon.

Tavaly 7,8 százalékkal emelkedett az összesített globális államadósság, év végén ennek összesített nagysága 65,4 billió dollár volt. Egyvalamiben azonban akkor más volt a helyzet, ez a hatalmas nagyságú államadósság tavaly rendkívül alacsony kamatok mellett ketyegett, effektív kamatlába ugyanis átlagosan alig 1,6 százalékos volt, így a világ összes országának adósságszolgálata 1,01 billió dollár volt.

Idén azonban nem kis részben az Egyesült Államokban meginduló kamatemeléseknek és az inflációnak betudhatóan várhatóan 14,5 százalékkal emelkedhet ez utóbbi összeg, 1,16 billió dollárra. Így a vállalati hitelállomány csökkenése eltörpül majd az államadósságok állományának emelkedése mellett.