Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmas vállalati csődhullám küszöbére érkeztünk az Egyesült Államokban és Európában egyaránt, jórészt az elmúlt 15 év leggyorsabb monetáris szigorítási ciklusának köszönhetően – írják a Deutsche Bank elemzői most közzétett éves jelentésükben. 

A nem teljesítő hitelek aránya a bank számításai szerint a jövő év negyedik negyedévében tetőzhet. 

Előrejelzésük alapján ez a ráta a csúcson:

  • az amerikai magas hozamú kötvények esetében eléri a 9 százalékot;
  • az amerikai hitelek esetében a 11,3 százalékot;
  • az európai magas hozamú kötvények esetében a 4,4 százalékot;
  • az európai hitelek esetében pedig a 7,3 százalékot.

Mint ismert, a nagy központi bankok, köztük az amerikai Federal Reserve és az EKB agresszív kamatemelései az infláció megfékezése érdekében növelték a globális recesszió kockázatát. Európa legnagyobb gazdasága, Németország recesszióba csúszott – emlékeztet a Reuters.

Az amerikai hitelek esetében a 11,3 százalékos nemteljesítési arány közel lehet a 2007-2008-as globális pénzügyi válság legsötétebb időszakában tapasztalt 12 százalékos csúcsértékhez. A dotkom lufi kipukkadásakor a nemteljesítések aránya 7,7 százalékon tetőzött.

 

Európában kevésbé forró a talaj, mint az USÁ-ban

Az európai cégek nemteljesítési kockázata alacsonyabbnak tűnik, mint amerikai társaiké. Ennek több oka is van. Egyrészt magasabb a jobb minősítésű kötvények aránya, valamint az európai országokban nagyobb a vállalatok költségvetési támogatása, továbbá a gyorsan növekvő ágazatokban, például a technológiai szektorban alacsonyabb az adósságállomány.

A Deutsche Bank szerint az európai magas hozamú kötvénypiacon belül az ingatlanszektorra nehezedett a legnagyobb nyomás, az összes európai magasabb hozamú adósság több mint fele ebből a szektorból származik.

Nem a Deutsche Bank az egyetlen, amelyik kongatja a vészharangot. Korábban már több hitelminősítő is jelezte, hogy a vállalati csődök globális megugrására számít. A Moody's szerint a spekulatív besorolású adóssággal rendelkező vállalatok nemteljesítése 2024 márciusára 4,9 százalékra emelkedik a 2023 első negyedévének végén mért 2,9 százalékról, és meghaladja hosszú távon a 4,1 százalékos átlagot.

Az S&P Global úgy látja, hogy a bóvli minősítésű vállalatok nemteljesítési rátája az év végére 4 százalékra emelkedik, ami több mint kétszerese a 2023 végi 1,7 százalékos értéknek, bár még mindig elmarad a Covid utáni korszak csúcsaitól.