Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők kezdenek visszatérni az európai vállalati kötvénypiacra az év eleje óta tartó durva eladási hullámot követően. Jó okuk van erre, az elérhető hozamok ugyanis már elég csábítóak, s ha a jegybankok hamarosan felhagynak az agresszív kamatemeléssel, akkor gyorsan lehet sokat keresni - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A Refinitiv Lipper adatai szerint a befektetési minősítésű, euróban denominált vállalati kötvényeket vásárló alapok négy egymást követő hete jelentős tőkebeáramlást regisztráltak, mindezt annak ellenére, hogy az eurózóna gazdasága a recesszió szélére sodródott. A november 9-ig tartó héten összesen 1,17 milliárd dollár áramlott ezekbe az alapokba, ez eddig az idei legmagasabb összeg.

A BlackRock adatai hasonló folyamatokról tanúskodnak: nettó 3,62 milliárd dollár áramlott be a tőzsdén jegyzett, befektetésre ajánlott európai vállalati kötvényeket tartó alapjaikba a november 17-t megelőző 30 napban.

Elindult egy rotáció, a befektetők elkezdtek visszatérni a kötvényekhez. Az ügyfeleink államkötvényeket és befektetési besorolású kötvényeket vásárolnak

- mondta Carolyn Weinberg, a BlackRock ETF- és indexbefektetésekért felelős globális vezetője. A friss érdeklődés hátterében az állhat, hogy a befektetők egy része szerint a jegybanki kamatemelések már beárazódtak.

A legutóbbi adatok már az Egyesült Államokban mért infláció mérséklődését mutatták, és a piac most kevesebb kamatemelésre számít a Federal Reserve-től, mint korábban. Ez csökkenti az Európai Központi Bankra (EKB) nehezedő nyomás egy részét. A folyamat  felfelé tolta az európai államkötvények árfolyamát, lefelé nyomta hozamaikat és növelte a kockázatosabb eszközök, például a vállalati kötvények és részvények iránti keresletet is.

Az iBoxx euro vállalati kötvényindex csaknem 4 százalékot emelkedett októberben elért nyolcéves mélypontja óta. Igaz, január eleje óta mérve továbbra is 13 százalékos mínuszban van.

A magas hozamnak nehéz ellenállni

Denise Chisholm, a Fidelity Investments kvantitatív piaci stratégiáért felelős igazgatója szerint a 2022-es drámai eladási hullám után, ami a kötvényeket és a részvényeket egyaránt érintette, mindkét eszközosztály emelkedés előtt áll. Ezt segítheti, hogy a több évtizedes csúcs után az inflációs nyomás enyhülni látszik.

Olyan ritka helyzetet láthatunk, amikor a részvények és a kötvények is pozitívan teljesíthetnek a következő hat hónapban - mondta Chrisholm.

Az érdeklődés nem meglepő, hiszen a befektetők most már 4 százalékos vagy annál is magasabb hozamot érhetnek el a jó hitelminősítéssel rendelkező vállalatok által kibocsátott rövid lejáratú kötvényeken, szemben az év eleji 1 százalék alatti értékekkel. A Refinitiv adatai szerint eközben a 600 legnagyobb európai vállalat részvényeinek árfolyamát követő STOXX 600-as index osztalékhozama ennél alacsonyabb, 3,37 százalék.

Hosszú idő óta most először lehet elérni tisztességes reálhozamot, és nemcsak államkötvényekkel, hanem a jobb minőségű vállalati kötvényekkel is - mondta Seamus Mac Gorain, a JPMorgan Asset globális kamatozási csapatának vezetője.

A Goldman Sachs stratégái a közelmúltban ajánlották ügyfeleiknek az 1-5 éves lejáratú, nagyon vonzóvá vált európai vállalati kötvények vásárlását. Ezeket már jobbnak tartották az amerikai vállalati kötvényeknél.

Azért maradnak a kockázatok

A meleg októberi időjárásnak köszönhetően az európai energiarendszerre nehezedő nyomás csökkent és a földgázárak zuhanni kezdtek. Ezt örömmel fogadhatták az EKB inflációval küszködő döntéshozói és a kormányok is. Utóbbiak azért küzdenek, hogy segítsenek a háztartásoknak és a vállalkozásoknak megbirkózni a magas energiaszámlákkal.

Ha az energiaárak és a gázárak meredeken esnek, az hasznos a vállalati profitok szempontjából - mondta Mike Riddell, az Allianz Global Investors vezető portfóliómenedzsere. Riddell számára azonban az állampapírok jobbnak tűnnek a vállalati kötvényeknél. Elmondta, szerinte Európa durvább recesszió felé halad, mint azt sokan gondolják. Noha a gázárak nagyon meredeken csökkentek, egyértelműen fennáll az újabb kínálati sokkok veszélye és annak, hogy az infláció is növekedésnek indul - tette hozzá Riddell.

A gazdasági bizonytalanság miatt egyébként JP Morgan szakértője, Mac Gorain is elkerüli a gyengébb hitelminősítésű vállalatok által kibocsátott magas hozamú kötvényeket. "Még mindig egy kicsit óvatosabbak vagyunk a hitelpiacok gyengébb minőségű szegmenseivel szemben.  Úgy gondoljuk, hogy a következő évre továbbra is a recesszió a meghatározó forgatókönyv" - indokolta a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!